Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft unaniem ingestemd met centrale slibvergisting op awzi Haarlem Waarderpolder. Hier zal vanaf 2030 het slib van de 13 zuiveringen van Rijnland worden vergist en in groen gas omgezet.
Daarmee is een in 2018 genomen besluit herbevestigd. De afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder wordt vernieuwd en uitgebreid en centraal slib vergisten is een belangrijk onderdeel. De kosten voor de opknapbeurt dreigen echter flink hoger uit te vallen dan waarvan eerder werd uitgegaan.
Dat geldt ook voor de centrale slibvergisting. Er waren zorgen of de investerings- en operationele kosten niet te hoog zouden worden. Hiernaar is de voorbije maanden nader onderzoek gedaan. Het centraal vergisten van slib op awzi Haarlem Waarderpolder is nog steeds de beste keuze, is de conclusie.
GROOTSTE PROJECT OOIT VOOR RIJNLAND
Het grootste project in de geschiedenis van Rijnland, zo worden de renovatie en uitbreiding van afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder genoemd. Naast de aanpassing van de slibverwerking wordt ook een nieuwe waterzuivering gebouwd. De geraamde kostenstijgingen leidden recent tot het vertrek van hoogheemraad Bas Knapp (VVD), die het project in zijn portefeuille had zitten. Hij had er geen vertrouwen meer in. Knapp is in september opgevolgd door zijn partijgenoot Harry Kortman.
Varianten vergeleken
De centrale slibstrategie stond op de agenda van de verenigde vergadering van Rijnland op 9 oktober. Het dagelijks bestuur kwam met het voorstel om deze strategie te herbevestigen, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. Ook wordt awzi Haarlem Waarderpolder als centrale locatie voor het vergisten van slib van de 13 zuiveringen van Rijnland gehandhaafd. De capaciteit wordt daardoor vervijfvoudigd: van circa 300.000 naar bijna 1,5 miljoen inwonerequivalenten.
Centrale vergisting was eerder al vergeleken met een referentievariant: het op awzi Haarlem Waarderpolder alleen vergisten van het eigen slib en het slib van awzi Zwanenburg. Hiertussen ligt al een slibleiding. In het nadere onderzoek zijn beide varianten opnieuw bekeken op basis van de laatste inzichten over onder andere kosten.
Centraal vergisten terugverdiend in 18 jaar
Het centraal vergisten komt bij de vergelijking weer als beste uit de bus. De investeringen zijn ongeveer 33 miljoen euro hoger, maar de jaarlijkse kosten 1,8 miljoen lager. De terugverdientijd is 18 jaar. Dat wordt acceptabel genoemd, gezien de aanmerkelijk langere levensduur van de sliblijn en ook andere voordelen.
Een belangrijk voordeel betreft het doel van Rijnland om in 2030 energieneutraal te zijn. Volgens het onderzoek is hiervoor de centrale slibvergisting nodig. Dat levert ongeveer 2,5 keer zoveel groen gas op dan in de referentievariant.
Bij de verenigde vergadering van vorige week haakte het algemeen bestuur definitief de knoop door. Unaniem is ja gezegd tegen centrale slibvergisting op awzi Haarlem Waarderpolder en daarmee werd het eerdere besluit herbevestigd.