secundair logo knw 1

In het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland hebben de onderhandelaars van BBB, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen met steun van de fracties van Ongebouwd, BVNL en JA21 een coalitieakkoord bereikt. Het algemeen bestuur van Hollandse Delta heeft ingestemd met het bestuursakkoord ‘Waterambities verenigd’. Dat is niet door een coalitie opgesteld, maar door de externe informateurs Erik van Heijningen en Govert Veldhuijzen. Zij gaan nu het college vormen.

In Delfland bestaat het nieuwe college uit de bestuurders Robert Tieman (BBB), Peter Ouwendijk (VVD), Manita Koop (CDA/CU-SGP) en Stijn van Boxmeer (Natuurterreinen). Ze gaan met steun van de partijen Ongebouwd, BVNL en JA21 uitvoering geven aan het coalitieakkoord ‘Water voor Mens en Natuur. Een trendbreuk in waterbeheer’ en worden 1 juni voorgedragen voor installatie tijdens de verenigde vergadering.

De coalitie in Delfland heeft een rechtse signatuur en in een vroeg stadium van de onderhandelingen uitten de vier progressieve fracties AWP (3 zetels), PvdD (3 zetels), PvdA (3 zetels) en Water Natuurlijk (4 zetels) daar hun ongenoegen over. Ze voelden zich buitengesloten, zo bleek uit een verklaring in april. “Wij maken ons grote zorgen of een coalitie op zo’n smalle rechtse basis de grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, natuurherstel en klimaatverandering wel voortvarend wil aanpakken. Dit is niet goed voor Delfland en slecht nieuws voor de mensen, bedrijven, dieren en planten in ons gebied.”

Blijkens het coalitieakkoord streven de acht fracties die elkaar nu gevonden hebben, naar ‘een zo breed mogelijk draagvlak' voor de voorstellen. “Daarvoor zoeken we toenadering tot alle fracties in de VV en staan wij open voor initiatieven vanuit alle fracties.”

Waterkwaliteit
In de komende bestuursperiode wordt ‘de hoogste prioriteit’ gegeven aan de verbetering van de waterkwaliteit en stelt de coalitie alles in het werk om de doelen van Kaderrichtlijn Water te halen, staat in het akkoord. “Wij doen er alles aan om meer maatregelen te nemen bij de bron: gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten (voedingsstoffen), riool- overstorten, bouwactiviteiten in het veen, beroepsvaart, etc.”

In het glastuinbouwgebied richt het nieuwe bestuur zich op meten en monitoren van de waterkwaliteit, effectiever handhaven en ondersteunen van goed gedrag met inzet van onder andere watercoaches. “Tegelijk willen we de handhaving uitbreiden. Wij zetten nog meer dan nu in op risicogestuurd handhaven om zo de effectiviteit te vergroten. Denk aan: handhaving bij huurtuinen, stoppende ondernemers, teeltwisselingen, nullozers en grondteelten.”

De ecologische waterkwaliteit wil de coalitie verbeteren met onder meer de aanleg van meer natuurvriendelijke oevers, ‘waar mogelijk in combinatie met natte ecologische zones’, voortzetting van het beleid van ecologisch maaien en baggeren en verminderen van de riooloverstorten.

Naast het onderwerp waterkwaliteit zijn ook de volgende onderwerpen in het coalitieakkoord opgenomen: klimaatverandering, natuurlijk evenwicht, waterketen en waterveiligheid. Deze onderwerpen zijn op hoofdlijnen beschreven, staat in een verklaring.

Hollandse Delta
Het bestuursakkoord van Hollandse Delta is niet de vrucht van onderhandeling tussen fracties, maar is door de externe informateurs Erik van Heijningen en Govert Veldhuijzen opgesteld in overleg met de fractievoorzitters.

Bij het waterschap, dat in de afgelopen jaren te kampen had met een langslepende bestuurscrisis, is voor aan afwijkende procedure gekozen om te komen tot een sterk en effectief bestuur, dat de grote opgaven in het gebied effectief kan aanpakken. “Gelet op de omvang en complexiteit van deze opgaven is het des te belangrijker dat doelen, middelen en wijze van aanpak kunnen rekenen op brede politieke steun in het waterschap”, staat in het bestuursakkoord.

Dit bestuursakkoord beschrijft de grote lijnen van het te voeren beleid. “Het is aan het nieuwe college van Dijkgraaf en Heemraden om het beleid nader uit te werken in een programma.”

Het algemeen bestuur heeft 24 mei ingestemd met het akkoord en Van Heijningen en Veldhuijzen aangesteld als formateurs, met de taak om het selectieproces voor de benoeming van nieuwe heemraden uit te voeren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.