secundair logo knw 1

De Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde Marcel Stive neemt morgen (woensdag 10 mei) afscheid. Hij wordt opgevolgd door Stefan Aarninkhof die wordt benoemd tot hoogleraar Coastal Engineering aan de TU Delft.

Stive, verbonden aan de Faculteit van Civiele Techniek en Geowetenschappen, stond aan de wieg van onderzoek en ingrepen zoals de Zand Motor en het Delta Programma die de Nederlandse kust beschermen.

De internationaal gelauwerde hoogleraar propageerde een pro-actieve houding om de risico’s van klimaatverandering en zeespiegelstijging te beheersen. Hij had de hand in veel vernieuwingen in het kustbeschermingsbeleid. Daarbij was hij pleitbezorger van de zogeheten zachte strategie om de kust te beschermen, ingezet na de eerste Kustnota van 1990. De experimentele Zand Motor, de omvangrijke zandopspuiting van 21 miljoen kuub zand voor de kust bij Kijkduin-Ter Heijde, is een meer duurzame manier om zandsuppletie te realiseren voor de versterking van de kust.

De scheidende hoogleraar, die ook afstudeerde en promoveerde aan de TU Delft, zal ter gelegenheid van zijn afscheid in zijn uittreerede praten over ‘de fascinerende ontwikkeling van het omgaan met en denken over kustsystemen in het algemeen en het Nederlandse kustsysteem in het bijzonder na de afronding van de Oosterschelde werken’.

Zijn opvolger Aarninkhof spreekt in zijn inaugurele rede over de grens van water en land. “Over de fascinerende dynamiek van de zone waar golven, getij, en sediment elkaar ontmoeten en de condities scheppen voor de ontwikkeling van adembenemende kustlandschappen. En over het effect van waterbouwkundige werken, waarmee ingenieurs proberen te voorzien in maatschappelijke behoeftes binnen dat natuurlijke systeem.”

Ter gelegenheid van het afscheid en de aanstelling wordt het symposium De Kust van Nu gehouden, waar gastsprekers hun visie geven op de kustontwikkeling. Meer info vindt u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie