Vorige week ging de zesdelige natuurserie Wildernis onder Water van start. Aankomende vrijdag wordt in de tweede aflevering aandacht besteedt aan de gevaren van sluizen en gemalen voor vissen en de mogelijkheden om ze te beschermen.
Aan de hand van zes thema’s - de winter, de beek, veenplassen, routes onder water, riviermondingen en natuur met mensenhanden gemaakt – onderzoekt de serie de Nederlandse waternatuur en bekijkt wat er nodig is om deze in stand te houden. Vrijdag wordt de spectaculaire reis van miljoenen glasaaltjes in beeld gebracht. De glasaaltjes trekken jaarlijks vanuit de Sargassozee bij Mexico naar de Nederlandse binnenwateren om zich voort te planten of op te groeien. Eenmaal in Nederland komen ze vele sluizen en gemalen tegen, voor een aanzienlijk deel van de vissen een dodelijke passage.
De Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat gemalen in bepaalde gevallen visvriendelijk moeten zijn. Daar zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld het aanleggen van vispassages (vistrappen of -hevels) of het installeren van visvriendelijke pompen. De filmers laten de verschillende mogelijkheden zien en brachten onder andere een bezoek aan Pentair Fairbanks Nijhuis, producent van visvriendelijke pompen.
Ester Reusink van Pentair Fairbanks Nijhuis is trots op het resultaat. "De documentaire laat niet alleen zien hoe mooi de Nederlandse waternatuur is, maar maakt kijkers ook bewust van de invloed van menselijk handelen op de natuur. Veel gemalen zijn nog niet visvriendelijk. Daarmee vormen ze een hindernis voor vissen die onderweg zijn naar een paaiplek. Daarnaast zorgt het ook voor vissterfte omdat veel vissen het passeren van de pomp niet overleven. Daarom is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de problematiek en aan de verschillende oplossingen."
De documentaire wordt om 19.20 uur uitgezonden op NPO2 in het natuurblok van de EO.
Hier vindt u meer informatie over het programma