secundair logo knw 1

In 31 etappes wordt de hele kust schoongemaakt I foto: Lize Kraan / Stichting De Noordzee

De stranden langs de Noordzee worden de komende twee weken schoongemaakt door vrijwilligers. Hieraan doen zo’n drieduizend mensen mee. Er is extra aandacht voor de vervuiling door wegwerpplastic.

De Boskalis Beach Cleanup Tour start morgen zowel op Schiermonnikoog als in het Zeeuwse dorp Cadzand en finisht op 15 augustus in het midden bij Zandvoort. De opruimactie wordt voor de zevende keer gehouden.

Ewout van GalenEwout van Galen (foto: Jurgen Jacob Lodder)

“Wij zijn er in 2013 mee begonnen”, zegt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee van Stichting De Noordzee die de actie organiseert. “In 31 etappes wordt de hele Noordzeekust schoongemaakt, inclusief de stranden van de Waddeneilanden. Jaarlijks doen er rond de drieduizend vrijwilligers mee.”

84 duizend kilo afval opgehaald
De belangstelling om mee te doen was al bij de voorinschrijvingen groot. Hartverwarmend, vindt Van Galen. “Mensen zijn erg betrokken. Het merendeel van de etappes zit vol, maar er is een aantal waarvoor mensen zich nog kunnen inschrijven.” Het deelnemersveld is erg gevarieerd, voegt Van Galen eraan toe. “Gezinnen, stelletjes, individuen, iedereen doet mee.”

In zeven jaar tijd is bijna 84 duizend kilo afval opgehaald, vertelt Van Galen. “De opruimers vinden van alles. Er worden soms de meest rare dingen aangetroffen, zoals een negatieve zwangerschapstest, een oefenbom, een weersonde en een vrachtwagenband.”

Schijnwerper op wegwerpplastic
Stichting De Noordzee doet sinds vijftien jaar onderzoek naar strandafval. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 360 items per honderd meter strand liggen. “Helaas is er nog geen significante daling”, zegt Van Galen. “Wij zien ook geen verschuivingen in de top vijf van afvalitems. Met stip op één staat afval uit de visserijsector. Het betreft netten, touwen en vispluis waarmee netten wordt beschermd. De nummers twee tot en met vijf zijn kleine stukjes plastic die helemaal zijn vergaan, doppen, verpakkingen en ballonresten en sierlinten.”

 'Met stip op één staat afval uit de visserijsector'

Tijdens de schoonmaakactie vraagt Stichting De Noordzee speciaal aandacht voor een specifiek afvalitem. Bij deze editie gaat het om wegwerpplastic, zoals rietjes en wegwerpbestek. Van Galen: “Per jaar belandt acht miljoen ton afval in zee en daarvan is negentig procent plastic. Op toeristische stranden is dit ook nog eens oververtegenwoordigd.”

Van Galen wijst op de Single-Use Plastics Directive van de Europese Unie, waardoor een aantal plastic items verboden wordt. “De lidstaten moeten deze richtlijn omzetten in nationale wetgeving. We hopen door nu wegwerpplastic extra voor het voetlicht te brengen dat de Nederlandse regering haast gaat maken.”

Vervuiling door ballonnen aangepakt
In 2018 stond de vervuiling door ballonnen in de schijnwerper. Toen zijn vijfduizend ballonnen aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld twaalf per honderd meter strand liggen. “Vogels en vissen zien de ballonnen als voedsel en raken ook verstrikt in linten”, zegt Van Galen. “We hebben aan de hand van de cijfers een kaart van Nederland gemaakt, waarop voor alle gemeenten wordt aangegeven of zij het oplaten van ballonnen verbieden dan wel ontmoedigen door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen. Als gevolg van onze campagne heeft nu zestig procent van de gemeenten een verbod of ontmoedigingsbeleid ingevoerd.”

Stichting De Noordzee doet mee aan het project Schone Rivieren, waarin ook opruimactiviteiten plaatsvinden. “Wij verzorgen de onderzoekscomponent met steun van de Nationale Postcodeloterij. Bij alle grote rivieren kijken we welk soort afval in de uiterwaarden ligt en wat de hotspots zijn. Het is logisch dat we als Stichting De Noordzee dit doen, omdat Nederland een delta is en daarmee het afvoerputje van Europa. Vooral macroplastics komen via de rivieren terecht in zee.”

 

MEER INFORMATIE
Website Beach Cleanup Tour
Overzicht van de 31 etappes
Afvalonderzoek langs grote rivieren

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.