secundair logo knw 1

De doelen uit de Kaderrichtlijn Water zullen voor wat betreft de Drentse drinkwaterbronnen niet worden gehaald, zo waarschuwt drinkwaterbedrijf WMD de provincie. Om de veiligheid van het drinkwater op de langere termijn te kunnen waarborgen, doet het drinkwaterbedrijf een aantal voorstellen.

Die voorstellen zijn te lezen in een brief van WMD-directeur Vivienne Frankot aan de provinciale staten van Drenthe en een bijbehorende factsheet. In haar brief vraagt Frankot de provincie om een betere bescherming van de drinkwaterbronnen 'en een actieve toepassing van uw wettelijke zorgplicht voor drinkwater en de grondwaterkwaliteit'.

Vivienne Frankot2Vivienne FrankotIn de drinkwaterbronnen van WMD worden stoffen als nitraat, resten van bestrijdingsmiddelen, stoffen van huishoudelijke of industriële oorsprong en PFAS aangetroffen. Frankot: “Vanuit de Europese KRW is Nederland verplicht om (grond)water dat bestemd is voor drinkwaterproductie zodanig te beschermen dat de kwaliteit ervan niet achteruitgaat én de zuiveringsinspanning voor de productie van drinkwater vermindert. Maar in Noordbargeres bijvoorbeeld is de zuiveringsinspanning de afgelopen jaren fors toegenomen.”

Om de situatie in de toekomst te verbeteren, wil WMD dat alle kwetsbare grondwaterwinningen worden opgenomen in een gebiedsgerichte aanpak, samen met provincie, individuele landbouwers, landbouworganisatie en andere terreinbeheerders. “Daarmee kan de provincie bedreigingen, industriële stoffen en risico's vanuit de omgeving rondom waterwinningen weren, reguleren of verplaatsen.”

WMD pleit er verder voor om niet-biologische bollenteelt in grondwaterbeschermingsgebieden verbieden en wijst er op dat in Nederland voorbeelden zijn waarbij provincies vanuit het voorzorgsbeginsel een verbod op PFAS-houdende gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden voorbereiden.

De maatregelen kunnen volgens Frankot forse impact hebben op het grondgebruik. “Het effect is wel dat enkele prominente risico’s voor het grondwater, het drinkwater en dus de volksgezondheid worden aangepakt. Deze maatregelen kunnen wellicht sneller worden doorgevoerd door samen op te trekken met andere provincies.”

“Het is”, schrijft Frankot als afsluiting, “in ons aller belang dat wij tot in lengte van jaren drinkwater van een hoge kwaliteit kunnen maken. En dat op een redelijk eenvoudige manier zonder allerlei extra (dure) zuiveringsstappen om vervuilende stoffen uit het grondwater te halen. Ik hoop dat wij gezamenlijk de zorgplicht voor schoon, veilig en betaalbaar drinkwater, nu en in de toekomst, een extra duwtje kunnen geven.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Henk · 1 months ago
    Mag dus hopen, dat die griekse yoghurtfabriek Hoogeveen er niet gaat komen. 2,5 miljoen liter water per dag(?) + afvalwater lijkt mij dan niet goed voor het millieu en de huis- en tuingebruiker. Die er ongetwijfeld extra voor zal betalen.
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Anne · 1 months ago
      @Henk Er stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Tini Mulder-Eenhoorn · 1 months ago
    Wat te denken van de plannen van de NAM om afvalwater, wat vervuild is met giftige stoffen, en  vrijkomt bij oliewinning in de lege gasvelden te dumpen. Het water dat hiervoor gebruikt word is puur schoon water geleverd door de PuurWater fabriek. Er word PER DAG 5.500 m3 puur schoon water gebruikt als deze plannen worden goedgekeurd door de overheid. Het risico is vervuild grondwater en dit water word dus niet gebruikt voor drinkwater wat in de toekomst een schaarste hieraan betekent.
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Timmie · 1 months ago
      @Tini Mulder-Eenhoorn Puur water van de puurwater fabriek is heel wat anders dan drinkwater, er ontbreken zelfs mineralen/atomen wat wel in gewoon water voorkomt. Als  je dat water gaat drinken onttrekt het de ontbrekende stoffen uit je lichaam en vult het de “gaten” in het ultra puur water op. Dit is dus geen drinkwater.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Martin Vlaanderen · 1 months ago
    Waarom wordt niet meer gestimuleerd regenwater af te vangen door grotere bedrijven. Met een woning kan je vaak al vele 10 duizenden liters afvangen. Wat te denken van agrarische bedrijven. Dat water is prima geschikt als drinkwater voor dieren. Doe ik ook voor mijn paarden. Bespaar op jaarbasis zeker 50k liter. Elk half jaar komt WMD met zo een verhaal. Ik heb ze op bezoek gehad. Vorige directeur. Vroeg hij: Weet je hoeveel je bespaart? Ja, dat wist ik. 1 euro per 1000 liter. Vrijwel niks. Maar dat is andere discussie.
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      roy · 1 months ago
      @Martin Vlaanderen Ik kan me voorstellen dat je dat voor paarden doet, want dit dier produceert niet dagelijks voor de primaire productie zoals melkkoeien of legkippen en vraagt misschien niet zo'n hoge standaard. Maar wanneer je hemelwater als drinkwater gebruikt in Nederland voor melkvee vervalt je certificering en mag je geen melk meer leveren aan een melkfabriek. Nederland heeft een zeer streng beleid wanneer het gaat om voedselkwaliteit en dat willen we graag zo houden. Denk bij gebruik van hemelwater op kansen van ganzenpoep in het hemelwater  of het ontstaan van verschillende soorten alg. Verder kun je het hemelwater wel gebruiken voor reiniging, maar dat wordt al regelmatig gedaan. Uiteraard kan dit altijd beter!  Burgers zouden beter naar het publieke zwembad kunnen gaan ipv een eigen bad vullen met meerdere kuubs water. 
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Bianca · 1 months ago
    Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
    Daar betalen wij ook voor.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Susanne · 1 months ago
    En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gea · 1 months ago
    Wat fijn dat er vooruit gekeken wordt. Chapeau 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?