secundair logo knw 1

Verwoeste spoorbrug bij Altenahr I foto: Martin Seifert / Wikimedia Commons

De Duitse federale regering en de zestien deelstaten richten een fonds op voor het herstel na de watersnoodramp van half juli. Zij willen hiervoor samen een bedrag van 30 miljard euro uittrekken. Dit komt overeen met de geschatte schade.

Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de deelstaten besloten gisteren (10 augustus) in een videoconferentie tot het nationaal fonds Aufbauhilfe 2021. Dit moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsdag en de Bondsraad, maar dat lijkt een formaliteit.

De belangrijkste afspraak is dat beide kanten evenveel bijdragen. Zij willen het steunfonds vullen met 30 miljard euro. Het geld is bedoeld voor de compensatie van slachtoffers en de wederopbouw van woningen en infrastructuur. Het bedrag komt overeen met de totale geschatte schade.

Premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen liet eerder voor zijn deelstaat weten dat de schade ongeveer 13 miljard euro bedraagt. Zo moeten 150 scholen en 250 noodzakelijke gebouwen worden hersteld. Ook Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Het gaat om de grootste natuurramp in Duitsland in een halve eeuw. Er kwamen ruim 180 mensen om en ook worden nog tientallen mensen vermist.

Merkel verklaart bijzonder dankbaar te zijn voor de vele hulp die vrijwilligers en de private sector hebben geboden. “We weten echter dat het herstel een taak van de gezamenlijke overheid is.” Over de omvang van de hulp zegt ze. “Deze is aanzienlijk uitgebreider dan bij eerdere overstromingen.”

De federale regering draagt ook met 400 miljoen euro bij aan de noodhulp door de deelstaten. Tijdens de ramp bleek dat er bij de decentrale crisiscommunicatie flink wat te verbeteren valt. Daarom krijgen de deelstaten 88 miljoen euro voor sirene-installaties. Ook komt er een waarschuwingssysteem via sms.

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Duitse overstromingen
H2O Actueel: watergerelateerde rampen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie