secundair logo knw 1

Afvalwateringzuivering in Alexandrië

Egypte gaat de grootste waterzuiveringsinstallatie in zijn geschiedenis bouwen. Het project vergt een investering van 739 miljoen dollar. Het gezuiverde afvalwater wordt gebruikt voor irrigatie van landbouwgrond.

De installatie heeft een zuiveringscapaciteit van 5 miljoen mper dag en zal worden gebouwd door een joint venture van de Egyptische ondernemingen Orascom Construction en Arab Contractors Company. De joint venture zal na de bouw de installatie vijf jaar lang exploiteren en onderhouden. Het contract werd deze maand getekend.

Tekort aan schoon water
De zuivering past in het overheidsbeleid om tot een beter beheer te komen van waterbronnen in het land dat kampt met een groot tekort aan schoon en drinkwater. De nieuwe zuiveringsinstallatie is onderdeel van het Bahr Al Baqr watersysteem dat wordt beschouwd als belangrijkste project voor de ontwikkeling van de Sinaï.

Het afvalwater afkomstig uit landbouw, industrie en huishoudens stroomt via een afvoerkanaal al decennia lang in het Manzala-meer in het noordoosten van Egypte en veroorzaakt schade aan milieu en volksgezondheid.

Landbouwgrond
Na de bouw van de zuiveringsinstallatie zal het afvalwater worden gezuiverd en gebruikt voor de ontwikkeling van ongeveer 168.000 hectare landbouwgrond in de Sinaï. Met de zuivering wil de overheid ook bewerkstelligen dat de kwaliteit van het water van het Manzala-meer verbetert. 

Het project wordt medegefinancierd door het Arabische Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling en het Koeweit Fonds voor Arabische Economische Ontwikkeling met een krediet van 400 miljoen dollar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.