secundair logo knw 1

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 150 miljoen euro aan Vitens om het drinkwaterdistributienetwerk toekomstbestendig te maken en de waterreserves in de komende 10 jaar te vergroten. Het grootste waterbedrijf van Nederland moet de komende jaren fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen doen.

Met de financiering investeert EIB flink in de Nederlandse drinkwatersector. Vorige maand verstrekte de Europese bank Evides Waterbedrijf een lening van € 190 miljoen. De reden was precies dezelfde: het waterdistributienetwerk toekomstbestendig maken.

Vitens kan het Europese krediet goed gebruiken. Het waterbedrijf met 5,8 miljoen mensen in zijn werkgebied, geeft in het laatste jaarverslag blijk van zorg over de financiering van noodzakelijk investeringen in de drinkwatervoorziening. Die investeringen lopen fors op en daarmee de investeringsbehoefte, terwijl de inkomsten onder druk staan, als gevolg de tariefregulering, de zogeheten WACC (weighted average cost of capital), die de drinkwaterbedrijven moeten volgen.

“Meer investeringen zijn nodig om 24/7 drinkwater te garanderen", zegt Marike Bonhof, de CFO van Vitens, in reactie op de EIB-lening.

Het krediet zal worden gebruikt voor het investeringsprogramma van Vitens voor 2020-2024, dat betrekking heeft op vernieuwing en modernisering van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, alsmede distributienetwerken en watermeters. Verhoging van de waterreserves moeten een buffer vormen voor extreme weersomstandigheden.

 

LEES OOK
H2O-artikel: Vitens moet fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen voldoen
H2O-artikel: Europese Investeringsbank verstrekt Evides Waterbedrijf lening van € 190 miljoen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw