secundair logo knw 1

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 150 miljoen euro aan Vitens om het drinkwaterdistributienetwerk toekomstbestendig te maken en de waterreserves in de komende 10 jaar te vergroten. Het grootste waterbedrijf van Nederland moet de komende jaren fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen doen.

Met de financiering investeert EIB flink in de Nederlandse drinkwatersector. Vorige maand verstrekte de Europese bank Evides Waterbedrijf een lening van € 190 miljoen. De reden was precies dezelfde: het waterdistributienetwerk toekomstbestendig maken.

Vitens kan het Europese krediet goed gebruiken. Het waterbedrijf met 5,8 miljoen mensen in zijn werkgebied, geeft in het laatste jaarverslag blijk van zorg over de financiering van noodzakelijk investeringen in de drinkwatervoorziening. Die investeringen lopen fors op en daarmee de investeringsbehoefte, terwijl de inkomsten onder druk staan, als gevolg de tariefregulering, de zogeheten WACC (weighted average cost of capital), die de drinkwaterbedrijven moeten volgen.

“Meer investeringen zijn nodig om 24/7 drinkwater te garanderen", zegt Marike Bonhof, de CFO van Vitens, in reactie op de EIB-lening.

Het krediet zal worden gebruikt voor het investeringsprogramma van Vitens voor 2020-2024, dat betrekking heeft op vernieuwing en modernisering van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, alsmede distributienetwerken en watermeters. Verhoging van de waterreserves moeten een buffer vormen voor extreme weersomstandigheden.

 

LEES OOK
H2O-artikel: Vitens moet fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen voldoen
H2O-artikel: Europese Investeringsbank verstrekt Evides Waterbedrijf lening van € 190 miljoen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.