secundair logo knw 1

Het opruimen van de vetmassa duurt acht weken onder zeer lastige werkomstandigheden I Foto: South West Water

In het riool van de Engelse badplaats Sidmouth is een vetberg met een lengte van 64 meter ontdekt. Een vastgekoekte massa van een dergelijke omvang komt in Nederland niet voor, omdat rioolbeheerders de leidingen frequenter onderhouden. Het probleem van het lozen van vet is volgens Stichting RIONED wel vergelijkbaar.

Medewerkers van het waterbedrijf South West Water deden de ontdekking in Sidmouth tijdens een routinecontrole. De vetberg bestaat onder meer uit hard vet, olie en vochtige doekjes die zijn doorgespoeld. De massa is, zoals Engelse media het plastisch beschrijven, langer dan zes dubbeldeksbussen achter elkaar.

Acht weken opruiming
De opruimwerkzaamheden beginnen in februari. Het gaat acht weken duren om het samengeklonterde blok te verwijderen. Dat moet eerst in stukken worden gesneden in werkomstandigheden die bijzonder uitdagend zijn, aldus het waterbedrijf. Medewerkers dragen hiervoor een soort duikerspakken met zuurstofflessen.

Volgens South West Water gaat het om de grootste vetberg ooit aangetroffen in het Zuid-Engelse graafschap Devon. Het kan echter nog erger. In 2017 verstopte een 250 meter lange vetberg een riool in Londen die uit de Victoriaanse tijd stamt. Het kostte twee maanden om de massa van maar liefst 130 ton op te ruimen. Een stukje is tentoongesteld in het Museum of London.

Verschil in beheer
Zijn zulke enorme vetbergen in Nederland mogelijk? Oscar Kunst, projectmanager bij Stichting RIONED, denkt van niet. Daarvoor zijn de onderhoudsculturen te verschillend. "In onze Rijnlandse cultuur beheren we preventief en niet reactief zoals in de Engelse cultuur.”

Leidingen worden in Nederland vaker aan een controle onderworpen, merkt Kunst op. “Elk jaar wordt 7 procent van de leidingen gecontroleerd en 10 procent gereinigd. We hebben dus de gewoonte om onze riolen beter schoon te houden.” Daarnaast zijn de omstandigheden verschillend. “In Engeland is het landschap heuvelachtiger en dat heeft gevolgen voor het rioolstelsel.”

Vergelijkbare problematiek
De aard van de problematiek is in beide landen wel hetzelfde, zegt Kunst. “Zo komt ook bij ons veel vet en olie uit de keuken terecht in het riool.” Hij kent uit de Nederlandse praktijk klonten van twee à drie meter. Ook loopt regelmatig een rioolgemaal vast. “Daaruit moet dan een soort van betonnen constructie worden uitgehouwen, omdat vet, doekjes en rioolslib samen een zeer harde koek vormen.”

Volgens Kunst zijn er wel verbeteringen te zien. “Voor grote lozers van vet zijn vetafscheiders verplicht. Tevens worden campagnes gehouden om vet gescheiden in te leveren voor hergebruik.”

 

MEER INFORMATIE
BBC over enorme vetberg in Sidmouth
NOS over eerdere vetberg in Londen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.