secundair logo knw 1

ENVAQUA en Water Alliance willen een fusie aangaan om de slagkracht van de Nederlandse watertechnologiesector te vergroten. De netwerkorganisaties zien dit als een logische stap, omdat zij de afgelopen jaren steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid. Bij de fusie-organisatie zullen ongeveer 190 bedrijven aangesloten zijn.

Het streven is om begin 2023 formeel samen te gaan, al is het nog geen zekerheidje. De algemene ledenvergadering van ENVAQUA en de Raad van Toezicht van de stichting Water Alliance beslissen later dit jaar over de fusie. Managing director Hein Molenkamp van Water Alliance heeft vertrouwen in een goede afloop. “De leden van beide organisaties staan er in beginsel positief tegenover.”

De fusie vergroot de slagkracht van de sector, zegt directeur Ignaz Worm van ENVAQUA. “Ik geloof er heilig in dat wij zo onze leden nog veel meer kunnen bieden dan we nu al doen. Het is ook belangrijk dat er binnen de watertechnologiesector één aanspreekpunt komt voor de rijksoverheid en binnen- en buitenlandse partnerorganisaties.”


Hein Molenkamp en Ignaz Worm b


Logisch vervolg 
ENVAQUA en Water Alliance zijn de afgelopen jaren al intensiever gaan samenwerken in verband met de uitvoering van een deel van het beleid van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Watertechnologie. De fusie is het logische vervolg, vindt Molenkamp. Hij vreest niet voor een mislukking. “We zijn organisch naar elkaar toegegroeid en dat is de beste methode.”

Volgens de directeuren heeft het samengaan een duidelijke meerwaarde, omdat de twee organisaties elkaar door hun verschillen juist aanvullen. ENVAQUA is als branchevereniging aangesloten bij de ondernemersorganisatie FME voor de technologische industrie en oefent via deze weg in Den Haag invloed uit op wet- en regelgeving. Molenkamp: “Dat sluit goed aan bij de Water Alliance die ook veel Haagse contacten heeft, via haar rol in het innovatie-ecosysteem van de WaterCampus.”

Worm wijst erop dat Water Alliance zich onderscheidt door een krachtige internationale focus. “Dat hebben wij bij ENVAQUA niet en is voor onze bedrijven echt een sprong vooruit. We zijn sterk inhoudelijk gericht en organiseren daarvoor nationale activiteiten, terwijl Water Alliance zich met name richt op versterking van ondernemerschap, ‘business development’ en export.” 

Ongeveer 190 leden
Tijdens de start zullen ongeveer 190 bedrijven aangesloten zijn bij de fusie-organisatie. Dat is iets minder dan de optelsom van de huidige achterbannen van ENVAQUA (circa 115 leden) en Water Alliance (ruim 110 leden), omdat ongeveer twintig bedrijven lid zijn van beide organisaties. Worm vertelt dat ENVAQUA ook een beperkt aantal milieutechnologiebedrijven – met vaak een link naar water – vertegenwoordigt. “Het is een van de puzzelstukjes hoe we hen een plek gaan geven.”

Worm verwacht dat de gevolgen van de fusie voor de medewerkers van de twee organisaties beperkt zullen blijven. “De samengevoegde organisatie wordt wat slanker, maar waarschijnlijk niet erg significant.” De beoogde standplaats van de nieuwe organisatie is het kantoor van Water Alliance op de WaterCampus in Leeuwarden. De verbinding met FME wordt behouden door een kleine satellietvestiging in Zoetermeer.

Sterkere eenheid
Het tweetal maakt momenteel het voorstel voor de fusie, waarbij het vooral gaat om de details van de governance. Er moet in ieder geval vóór 1 januari 2023 duidelijkheid zijn over het wel of niet doorgaan van de fusie, vertelt Worm. “Mocht de samenvoeging om een formele reden afketsen, dan willen we onze nauwe samenwerking voortzetten. Dat is het nulscenario.”

Molenkamp rekent erop dat het niet zover komt. “De Nederlandse watertechnologiesector is in het algemeen de coronacrisis goed doorgekomen en veel bedrijven willen groeien. Dit vraagt om een sterkere eenheid. Daarom is het zo belangrijk dat ENVAQUA en Water Alliance straks als één organisatie een krachtige vuist maken.”


Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het interview met Hein Molenkamp en Ignaz Worm dat in het vandaag verschenen maartnummer van magazine H2O staat. Hierin geven zij een uitgebreide toelichting op het hoe en waarom van de fusie.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.