Bij zowel inwoners van Meers als bij Natuurmonumenten leeft ergernis over de opslag van een reusachtig bult grind van Rijkswaterstaat in de uiterwaarden van het natuurgebied Grensmaas bij Meers.
Het gaat om een tijdelijk grinddepot van Rijkswaterstaat Maaswerken. Doel van deze grindopslag is om in de loop van 2025 telkens kleine hoeveelheden grind aan te brengen in de rivier, om de Grensmaas als grindrivier ecologisch te verbeteren. Toevoegen van grind in de rivier komt voort uit het Natura 2000-beheerplan voor de Grensmaas.
“Wij vinden de grindsuppleties een goede ontwikkeling, maar we zijn niet blij met de enorme berg grind in ons natuurgebied”, zegt Bart Grote, projectmanager bij Natuurmonumenten in Limburg. “We kunnen ons voorstellen dat mensen schrikken van dit beeld in het terrein.” Natuurmonumenten is eigenaar-beheerder van het Rivierpark Maasvallei bij Meers.
Liever had Natuurmonumenten gezien dat het materiaal elders binnendijks was opgeslagen, totdat het gebruikt gaat worden. “In de gesprekken met Rijkswaterstaat hebben we hier ook op aangedrongen, maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar. We hebben toestemming gegeven voor de aanleg van het grinddepot op de huidige locatie, met een aantal randvoorwaarden.”
Het gaat om 95.000 ton zogeheten toutvenant, onbewerkte delfstof die wordt opgebaggerd in zand- en grindwinningsplassen. Het grind komt elders uit de Grensmaas. Het is nog onduidelijk wanneer de grindsuppleties plaatsvinden. “We weten dus niet hoe lang deze bult hier ligt”, zegt Guido Devoi van de bewonersgroep Meers/Maasband. “Rijkswaterstaat zegt dat ze het voor een schappelijke prijs konden kopen van het Consortium Grensmaas. Daarom ligt het nu opgeslagen op een reusachtige bult in Natuurnetwerk Limburg. Ze dumpen het dus in de natuur.”
Bij de opslag zijn ook de keien gevoegd die Rijkswaterstaat eerder dit jaar op last van de rechter moest verwijderen uit de Grensmaas bij Meers. De rechter legde aanleg van een stenen drempel stil nadat Natuurmonumenten een kort geding had aangespannen. Volgens Natuurmonumenten is de drempel schadelijk voor de natuurlijke dynamiek in de rivier. Omdat Rijkswaterstaat werkt op grondgebied van Natuurmonumenten in de uiterwaarden, beriep de natuurorganisatie zich bij de rechtbank op inbreuk op het eigendomsrecht. Daarin gaf de rechtbank Natuurmonumenten gelijk.
De bewonersgroep die moeite heeft met de grindopslag, vermoedt dat de benodigde vergunningen niet op orde zijn. Pas kortgeleden is omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Stein, terwijl de bult er al enige tijd ligt. Ook mist volgens de bewonersgroep een ontheffing van provincie Limburg voor deze opslag in een gebied van Natuurnetwerk Limburg, vergelijkbaar met Natura 2000.
In reactie op onrust hierover houdt Rijkswaterstaat Limburg deze week een informatieavond voor de plaatselijke bevolking, met een toelichting op het grinddepot en de grindsuppleties.