secundair logo knw 1

Grindopslag Grensmaas | Foto Bewonersgroep Meers/Maasband

Bij zowel inwoners van Meers als bij Natuurmonumenten leeft ergernis over de opslag van een reusachtig bult grind van Rijkswaterstaat in de uiterwaarden van het natuurgebied Grensmaas bij Meers.

Het gaat om een tijdelijk grinddepot van Rijkswaterstaat Maaswerken. Doel van deze grindopslag is om in de loop van 2025 telkens kleine hoeveelheden grind aan te brengen in de rivier, om de Grensmaas als grindrivier ecologisch te verbeteren. Toevoegen van grind in de rivier komt voort uit het Natura 2000-beheerplan voor de Grensmaas.

“Wij vinden de grindsuppleties een goede ontwikkeling, maar we zijn niet blij met de enorme berg grind in ons natuurgebied”, zegt Bart Grote, projectmanager bij Natuurmonumenten in Limburg. “We kunnen ons voorstellen dat mensen schrikken van dit beeld in het terrein.” Natuurmonumenten is eigenaar-beheerder van het Rivierpark Maasvallei bij Meers.

Liever had Natuurmonumenten gezien dat het materiaal elders binnendijks was opgeslagen, totdat het gebruikt gaat worden. “In de gesprekken met Rijkswaterstaat hebben we hier ook op aangedrongen, maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar. We hebben toestemming gegeven voor de aanleg van het grinddepot op de huidige locatie, met een aantal randvoorwaarden.”

Het gaat om 95.000 ton zogeheten toutvenant, onbewerkte delfstof die wordt opgebaggerd in zand- en grindwinningsplassen. Het grind komt elders uit de Grensmaas. Het is nog onduidelijk wanneer de grindsuppleties plaatsvinden. “We weten dus niet hoe lang deze bult hier ligt”, zegt Guido Devoi van de bewonersgroep Meers/Maasband. “Rijkswaterstaat zegt dat ze het voor een schappelijke prijs konden kopen van het Consortium Grensmaas. Daarom ligt het nu opgeslagen op een reusachtige bult in Natuurnetwerk Limburg. Ze dumpen het dus in de natuur.”

Bij de opslag zijn ook de keien gevoegd die Rijkswaterstaat eerder dit jaar op last van de rechter moest verwijderen uit de Grensmaas bij Meers. De rechter legde aanleg van een stenen drempel stil nadat Natuurmonumenten een kort geding had aangespannen. Volgens Natuurmonumenten is de drempel schadelijk voor de natuurlijke dynamiek in de rivier. Omdat Rijkswaterstaat werkt op grondgebied van Natuurmonumenten in de uiterwaarden, beriep de natuurorganisatie zich bij de rechtbank op inbreuk op het eigendomsrecht. Daarin gaf de rechtbank Natuurmonumenten gelijk.

De bewonersgroep die moeite heeft met de grindopslag, vermoedt dat de benodigde vergunningen niet op orde zijn. Pas kortgeleden is omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Stein, terwijl de bult er al enige tijd ligt. Ook mist volgens de bewonersgroep een ontheffing van provincie Limburg voor deze opslag in een gebied van Natuurnetwerk Limburg, vergelijkbaar met Natura 2000.

In reactie op onrust hierover houdt Rijkswaterstaat Limburg deze week een informatieavond voor de plaatselijke bevolking, met een toelichting op het grinddepot en de grindsuppleties.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht