secundair logo knw 1

De Grensmaas bij Meers | Foto Wim Eikelboom

Op last van de rechtbank Limburg is de aanleg van een drempel in de Grensmaas stilgelegd. Dat is de uitkomst van een kortgeding dat was aangespannen door Natuurmonumenten tegen Rijkswaterstaat.

In opdracht van Rijkswaterstaat begon een aannemer vorige week met het aanbrengen van stortstenen in de Grensmaas voor een nieuwe drempel in de Grensmaas bij Meers. Het gaat om een stortstenen verhoging dwars op een zijarm van de rivier die moet voorkomen dat de grindrivier te snel leegstroomt.

De bestaande grindrug was een aantal keren doorgebroken en daarom koos Rijkswaterstaat voor een robuuste oplossing met een dam van 40 meter breed en minstens 3 meter hoog. Rijkswaterstaat hoopte de klus te klaren voor het begin van het hoogwaterseizoen.

Natuurmonumenten vindt dat de dam - zoals zij de drempel noemen - schadelijk is voor de natuur in de rivier. De natuurorganisatie beroept zich op het uitgangspunt van de Vlaamse en Nederlandse overheden dat in de Grensmaas natuurlijke processen de vrije hand hebben.

Omdat Rijkswaterstaat werkt op grondgebied van Natuurmonumenten, beriep de natuurorganisatie zich bij de rechtbank op inbreuk op het eigendomsrecht. Daarin geeft de rechtbank Natuurmonumenten gelijk.

Rijkswaterstaat legt nu het werk stil, in afwachting van de uitkomst van bezwaarprocedure bij het bevoegd gezag, de Inspectie voor de Leefomgeving. 

Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben zowel Natuurmonumenten als ARK Rewilding Nederland en Sportvisserij Nederland formeel bezwaar ingediend tegen de vergunning voor de aanleg van de dam in de Grensmaas. Ook de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt is het oneens met de komst van de dam die bedoeld is om verdroging tegen de gaan. 

Het is nog niet bekend wanneer de Inspectie Leefomgeving en Transport de zaak behandelt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?