De Europese Unie steekt in een nieuwe ronde van het groene subsidieprogramma LIFE geld in verschillende Nederlandse projecten. Een bedrag van bijna 10 miljoen euro gaat naar LIFE-IP NAS waaraan meer dan twintig organisaties meedoen. Hiermee kunnen zij meer investeren in klimaatadaptatie en hun kennis van dit onderwerp vergroten.
De Europese Commissie gaf onlangs groen licht voor een investeringspakket van ruim 290 miljoen euro voor 132 nieuwe projecten in het kader van het LIFE programma voor milieu en klimaatactie. Er zijn in bijna alle lidstaten projecten. Omdat deelnemers ook geld bijleggen, gaat het in totaal om een investering van 562 miljoen euro.
Voor het Nederlandse programma LIFE-IP NASCCELERATE (kortweg LIFE-IP NAS) is een kleine 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. De partijen die meedoen, dragen zelf nog ruim 7 miljoen euro bij. LIFE-IP NAS duurt zes jaar en is bedoeld om de uitvoering van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS) en het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie te versnellen.
De kern wordt gevormd door twintig projecten voor klimaatadaptatie die verspreid over heel het land worden uitgevoerd (zie kaart). De lessen daaruit worden zowel op lokaal en nationaal als op Europees niveau gedeeld. De activiteiten zijn verdeeld in vier samenhangende doelen die ‘tandwielen’ worden genoemd: kennisdoorwerking & tools, bewustwording & besef van urgentie, integrale aanpak & governance en financiering & businessmodellen.
In LIFE-IP NAS werken 22 organisaties samen: ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten, GGD-en, KNMI, Rijkswaterstaat, RIVM en LTO-Noord. De coördinatie ligt in handen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De kennisinstellingen Deltares, Stichting CAS en Samen Klimaatbestendig werkten mee aan de totstandkoming van het programma.
GELD VOOR ANDERE PROJECTEN
De Europese Unie heeft ook subsidies aan deze watergerelateerde projecten met Nederlandse betrokkenheid bekendgemaakt (de bedragen zijn afgerond):
LIFE CO2SAND: het met klei uit bijvoorbeeld zandwinplassen verrijken van zandige landbouwbodems om hun klimaatbestendigheid te vergroten. Door de klei zal de waterretentie van de bodem verbeteren en ook meer CO2 kunnen worden opgevangen. Er worden vijf demovelden ingericht (vier in Gelderland, een in Noord-Brabant), waarvan de afgelopen maanden al twee zijn gerealiseerd. De provincie Gelderland en Rijkswaterstaat hebben op 17 december de samenwerkingsovereenkomst voor dit project getekend en verder is onder andere Waterschap Rijn en IJssel erbij betrokken. Budget 1,7 miljoen euro, EU-bijdrage ongeveer 9,5 ton.
LIFE COOL SQUARE: omvorming van het Damsterplein in de stad Groningen tot een groene en multifunctionele ruimte. Hierbij wordt het concept van ‘sponge city’ gevolgd: ondoordringbare bestrating wordt verwijderd, regenwater opgevangen voor hergebruik en de druk op het rioleringssysteem tijdens stormen verminderd. Ook zet de gemeente inheemse planten en bomen neer op het plein. Budget 1,9 miljoen euro, EU-bijdrage ruim 1 miljoen euro.
LIFE MULTI PEAT: herstel van aangetaste veengebieden in vijf landen (naast Nederland nog België, Duitsland, Ierland en Polen). Dat gaat de uitstoot van broeikasgassen tegen en ook stijgen grondwaterniveaus. Vanuit ons land doen Natuurmonumenten en Eurosite mee. In totaal wordt 689 hectare aan veengebieden (waarvan 30 hectare in Nederland) hersteld dan wel hydrologisch verbeterd. Budget 7,8 miljoen euro, EU-bijdrage 4,3 miljoen euro.
LIFE CarbonGreen: omzetting van koolstof- en glasvezelcomposieten in koolstofproducten. Hierbij wordt het ThorSpin-proces van het Nederlandse mkb-bedrijf BlueXPRT BV opgeschaald. Het gebruik van de gerecyclede producten die actieve kool bevatten, wordt gedemonstreerd in toepassingen waarbij microverontreinigingen uit de binnenlucht of het water moeten worden verwijderd, met name bij zuivering van afvalwater. Budget 3,8 miljoen euro, EU-subsidie 1,4 miljoen euro.
MEER INFORMATIE
Toelichting op LIFE-IP NAS
Waterschap Rijn en IJssel over LIFE CO2SAND
EU over subsidietoekenning i.h.k.v. LIFE
Overzicht EU van gesubsidieerde projecten
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen