De Europese Commissie heeft Duitsland gesommeerd om binnen twee maanden met aanvullende plannen te komen om het nitraatgehalte in de bodem terug te dringen. De nitraatbelasting van het grondwater is in Duitsland te hoog naar Europese maatstaven.
Als Duitsland niet adequaat reageert, riskeert het een fikse boete, te weten 850.000 euro per dag. De Europese Commissie verwijt Duitsland dat het te weinig heeft gedaan om de nitraatbelasting van het grondwater te beperken.
Ze stapte in 2016 al naar de rechter om maatregelen af te dwingen. In juni van dit jaar stelde het Europees Gerechtshof de Commissie in het gelijk en bepaalde dat Duitsland inderdaad de Europese grondwaterrichtlijnen schendt.
In het Duitse grondwater zit te veel nitraat. Meer dan een kwart van de metingen (28 procent) laten een overschrijding van de Europese norm zien, die 50 milligram nitraat per liter bedraagt. Vooral in de noordelijke deelstaten, waar relatief veel intensieve veehouderij is, blijkt de bodem te veel nitraat te bevatten.
Weerstand
Landbouw wordt gezien als belangrijke bron van de nitraatvervuiling. De bondsregering scherpt het mestbeleid aan, maar met onvoldoende resultaat.
Bovendien stuit de aanscherping op veel weerstand in de landbouw. Dat verzet bemoeilijkt de politieke besluitvorming, landbouworganisaties hebben veel macht in Duitsland.
Als Duitsland niet voldoende doet om de meststoffen in het grondwater terug te dringen, kan de Europese Commissie besluiten de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Die kan hoge boetes gaan opleggen.