secundair logo knw 1

Mest uitrijden | Foto RVO

De Europese Commissie heeft Duitsland gesommeerd om binnen twee maanden met aanvullende plannen te komen om het nitraatgehalte in de bodem terug te dringen. De nitraatbelasting van het grondwater is in Duitsland te hoog naar Europese maatstaven.

Als Duitsland niet adequaat reageert, riskeert het een fikse boete, te weten 850.000 euro per dag. De Europese Commissie verwijt Duitsland dat het te weinig heeft gedaan om de nitraatbelasting van het grondwater te beperken.

Ze stapte in 2016 al naar de rechter om maatregelen af te dwingen. In juni van dit jaar stelde het Europees Gerechtshof de Commissie in het gelijk en bepaalde dat Duitsland inderdaad de Europese grondwaterrichtlijnen schendt. 

In het Duitse grondwater zit te veel nitraat. Meer dan een kwart van de metingen (28 procent) laten een overschrijding van de Europese norm zien, die 50 milligram nitraat per liter bedraagt. Vooral in de noordelijke deelstaten, waar relatief veel intensieve veehouderij is, blijkt de bodem te veel nitraat te bevatten. 

Duitsland grondwaternitraat 600 Gebieden in Duitsland met een te hoog nitraatgehalte in grondwater | Umweltbundesamt, 2017

Weerstand
Landbouw wordt gezien als belangrijke bron van de nitraatvervuiling. De bondsregering scherpt het mestbeleid aan, maar met onvoldoende resultaat.

Bovendien stuit de aanscherping op veel weerstand in de landbouw. Dat verzet bemoeilijkt de politieke besluitvorming, landbouworganisaties hebben veel macht in Duitsland.

Als Duitsland niet voldoende doet om de meststoffen in het grondwater terug te dringen, kan de Europese Commissie besluiten de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Die kan hoge boetes gaan opleggen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?