secundair logo knw 1

Hoog water de IJssel | Foto blueice

De kans op overstromingen langs de kust neemt met factor vijf toe, terwijl de welvaart met dezelfde snelheid daalt. Dat is het toekomstperspectief voor Europa als het wereldwijd niet lukt de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden, aldus een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie onderzocht uitgebreid welke gevolgen de klimaatverandering voor dit werelddeel met zich meebrengt. De resultaten zijn gebundeld in het rapport ‘Climate impacts in Europe’, dat op 12 november is gepubliceerd.

Ze bevestigen volgens de Unie van Waterschappen het belang van klimaatadaptatie. Afgelopen dinsdag tekenden de Nederlandse waterschappen, provincies, gemeenten en het Rijk het Bestuursakkoord Ruimtelijke Adaptatie. Ze spreken daarin af gezamenlijk 600 miljoen extra euro uit te trekken voor maatregelen die schade door droogte, hittestress en wateroverlast moeten beperken.

Hitteslachtoffers
Op de klimaattop in Cancun in 2010 is voor het eerst afgesproken om de wereldtemperatuur niet verder te laten stijgen dan 2 graden boven de temperatuur uit het pre-industriële tijdperk.

Als dat niet lukt, zal Europa veel vaker te maken krijgen met extremere weersomstandigheden, die ook grote economische gevolgen met zich meebrengen, waarschuwen de onderzoekers.

Zo voorspellen ze 132.000 hitteslachtoffers en een daling van de arbeidsproductiviteit van 10 tot 15 procent. Rivieren die overstromen veroorzaken schade die kan oplopen tot 17,5 biljoen euro per jaar. Vanwege de stijgende zeespiegel veroorzaken overstromingen langs de kust ook veel schade. De energiebehoefte voor verwarming daalt weliswaar, maar die voor verkoeling gaat hard omhoog.

Zuid-Europa
De onderzoekers maken een onderscheid tussen Noord- en Zuid-Europa. De zuidelijke landen, en dan vooral die aan de Middellandse Zee, worden het hardst getroffen, verwachten zij. Droogte, bosbranden en een groot tekort aan water bedreigen hier het bestaan.

De gevolgen van klimaatverandering zijn niet alleen in economische verliezen uit te drukken, benadrukken de onderzoekers ook. De totale kosten zijn volgens hen nog veel hoger.

Het goede nieuws is dat de schade behoorlijk beperkt kan blijven als het lukt om de temperatuur niet meer dan 2 graden te laten stijgen. Ook die scenario’s zijn onderzocht.

 

MEER INFORMATIE
Rapport Climate impacts in Europe
Bericht Unie van Waterschappen
Bericht over Bestuursakkoord Klimaatadaptatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie