secundair logo knw 1

De Europese watersector staat voor 9 uitdagingen om drinkwater veilig te houden en goed om te gaan met afvalwater. Dat staat in de publicatie Water Matters van EurEau, de Europese koepel van de drinkwater- en afvalwatersector.

De twee vicevoorzitters van EurEau sommen op voor welke opdrachten de Europese watersector staat in Water Matters (niet te verwarren met het gelijknamige kenniskatern van watervakblad H2O). Claudia Castell-Exner en Carl-Emil Larsen signaleren de volgende uitdagingen:

1. Het beschermen van drinkwaterbronnen. Bijna alles wat we doen heeft effect op de kwaliteit en kwantiteit van waterbronnen. Het beschermen van die bronnen moet volgens hen daarom op allerlei beleidsterreinen een (grotere) rol gaan spelen, met name in de landbouw, industrie en chemie. Daarvoor is wel adequate financiering nodig.

2. Het bevorderen van economische groei en nieuwe banen. Op dit moment werken in heel Europa 542.000 mensen in de watersector. Investeren in de (technische) opleiding van nieuwe mensen moet een voortdurend aandachtspunt zijn.

3. De waarde van water in een circulaire economie. We moeten haast maken met innovatie, vinden Castell-Exner en Larsen, onder meer door Europese wetgeving. Hergebruik van energie, fosfaten en nitraten moet in een versnelling komen.

4. Microvervuiling bij de bron aanpakken. De steeds toenemende microvervuiling stelt de watersector voor een grote uitdaging. Medicijnresten, resten van chemische schoonmaakmiddelen, microplastics en andere vervuilers moeten steeds meer bij de bron worden aangepakt in plaats van uit het afvalwater worden gezuiverd. Ook dat vraagt nog een forse innovatieslag.

5. Een eerlijke prijs om de waterinfrastructuur te behouden. Er moet meer transparantie komen over de verhouding tussen de productieprijs van schoon water en de prijs die de consument ervoor betaalt, vindt EurEau. Het is belangrijk dat schoon water goedkoop is, maar consumenten moeten dan wel begrijpen dat er via de belasting extra geld gaat naar drinkwatervoorzieningen. Of dat kosten worden doorgeschoven naar komende generaties.

6. De invloed van klimaatverandering. Overstromingen en droogte wisselen elkaar vaker af. Dat vraagt om slimme klimaatadaptieve oplossingen waarvoor veel samenwerking tussen allerlei partijen nodig is.

7. Bronefficiëntie. Met het oog op verduurzaming is meer efficiëntie nodig in de watersector: efficiënter energiegebruik, minder inzet van chemische middelen bij waterbehandeling en meer terugwinning van energie en voedingsstoffen uit afvalwater.

8. Een goede balans tussen lange-termijndenken en flexibiliteit. Waterinfrastructuren worden vaak gerealiseerd met het oog op de lange termijn. Dat is kostenefficiënt, maar in een snel veranderende wereld is daarnaast ook flexibiliteit nodig. EurEau breekt een lans voor adaptieve infrastructurele oplossingen.

9. Betrek de samenleving bij de watersector. Voor een sector die een zo vanzelfsprekend product levert als water, blijft het interesseren van het grote publiek een doorgaande uitdaging. Voor publiek draagvlak is het nodig dat mensen begrijpen wat de belangen en prioriteiten in de watersector zijn.

EurEau-voorzitter Bernard Tisserand stelt in het voorwoord van Water Matters dat afvalstoffen uit de landbouw en van medicijnen de grootste uitdaging voor de Europese watersector zijn. Hij pleit voor beleid dat is gebaseerd op het principe ‘de vervuiler betaalt’.
In het blad staan ook twee Nederlandse bijdragen. Michael Bentvelsen (Unie van Waterschappen) en Lieke Coonen (Vewin) beschrijven de Nederlandse Ketenaanpak Medicijnresten. Arjen Frentz en Jos van den Akker van Vewin pleiten voor het voorzorgprincipe bij het beschermen van drinkwaterbronnen.

Klik hier voor Water Matters

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”