secundair logo knw 1

De Europese watersector staat voor 9 uitdagingen om drinkwater veilig te houden en goed om te gaan met afvalwater. Dat staat in de publicatie Water Matters van EurEau, de Europese koepel van de drinkwater- en afvalwatersector.

De twee vicevoorzitters van EurEau sommen op voor welke opdrachten de Europese watersector staat in Water Matters (niet te verwarren met het gelijknamige kenniskatern van watervakblad H2O). Claudia Castell-Exner en Carl-Emil Larsen signaleren de volgende uitdagingen:

1. Het beschermen van drinkwaterbronnen. Bijna alles wat we doen heeft effect op de kwaliteit en kwantiteit van waterbronnen. Het beschermen van die bronnen moet volgens hen daarom op allerlei beleidsterreinen een (grotere) rol gaan spelen, met name in de landbouw, industrie en chemie. Daarvoor is wel adequate financiering nodig.

2. Het bevorderen van economische groei en nieuwe banen. Op dit moment werken in heel Europa 542.000 mensen in de watersector. Investeren in de (technische) opleiding van nieuwe mensen moet een voortdurend aandachtspunt zijn.

3. De waarde van water in een circulaire economie. We moeten haast maken met innovatie, vinden Castell-Exner en Larsen, onder meer door Europese wetgeving. Hergebruik van energie, fosfaten en nitraten moet in een versnelling komen.

4. Microvervuiling bij de bron aanpakken. De steeds toenemende microvervuiling stelt de watersector voor een grote uitdaging. Medicijnresten, resten van chemische schoonmaakmiddelen, microplastics en andere vervuilers moeten steeds meer bij de bron worden aangepakt in plaats van uit het afvalwater worden gezuiverd. Ook dat vraagt nog een forse innovatieslag.

5. Een eerlijke prijs om de waterinfrastructuur te behouden. Er moet meer transparantie komen over de verhouding tussen de productieprijs van schoon water en de prijs die de consument ervoor betaalt, vindt EurEau. Het is belangrijk dat schoon water goedkoop is, maar consumenten moeten dan wel begrijpen dat er via de belasting extra geld gaat naar drinkwatervoorzieningen. Of dat kosten worden doorgeschoven naar komende generaties.

6. De invloed van klimaatverandering. Overstromingen en droogte wisselen elkaar vaker af. Dat vraagt om slimme klimaatadaptieve oplossingen waarvoor veel samenwerking tussen allerlei partijen nodig is.

7. Bronefficiëntie. Met het oog op verduurzaming is meer efficiëntie nodig in de watersector: efficiënter energiegebruik, minder inzet van chemische middelen bij waterbehandeling en meer terugwinning van energie en voedingsstoffen uit afvalwater.

8. Een goede balans tussen lange-termijndenken en flexibiliteit. Waterinfrastructuren worden vaak gerealiseerd met het oog op de lange termijn. Dat is kostenefficiënt, maar in een snel veranderende wereld is daarnaast ook flexibiliteit nodig. EurEau breekt een lans voor adaptieve infrastructurele oplossingen.

9. Betrek de samenleving bij de watersector. Voor een sector die een zo vanzelfsprekend product levert als water, blijft het interesseren van het grote publiek een doorgaande uitdaging. Voor publiek draagvlak is het nodig dat mensen begrijpen wat de belangen en prioriteiten in de watersector zijn.

EurEau-voorzitter Bernard Tisserand stelt in het voorwoord van Water Matters dat afvalstoffen uit de landbouw en van medicijnen de grootste uitdaging voor de Europese watersector zijn. Hij pleit voor beleid dat is gebaseerd op het principe ‘de vervuiler betaalt’.
In het blad staan ook twee Nederlandse bijdragen. Michael Bentvelsen (Unie van Waterschappen) en Lieke Coonen (Vewin) beschrijven de Nederlandse Ketenaanpak Medicijnresten. Arjen Frentz en Jos van den Akker van Vewin pleiten voor het voorzorgprincipe bij het beschermen van drinkwaterbronnen.

Klik hier voor Water Matters

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie