secundair logo knw 1

Drinkwater innamestation Haringvliet van Evides

Drinkwaterbedrijf Evides investeert in een uitbreiding van de drinkwaterzuivering in Burgh-Haamstede. Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen zo rekenen op zachter water, dat vergelijkbaar is met de rest van Zeeland. 

De uitbreiding in Burgh-Haamstede draait om twee belangrijke doelen: meer leveringszekerheid en vermindering van de waterhardheid. “We vergroten de leveringszekerheid door de huidige drinkwaterzuivering op te splitsen in twee onafhankelijke ‘zuiveringsstraten’”, zegt een woordvoerder van Evides. “Zo kunnen we onderhoud uitvoeren aan een van de straten, terwijl de andere straat doorwerkt aan de drinkwaterproductie.” 

Deze flexibiliteit is essentieel voor de toekomstbestendigheid van de drinkwaterlevering op Schouwen-Duiveland. Naast de nieuwe zuiveringsstraten wordt er een onthardingsinstallatie gebouwd. Dit betekent dat inwoners van Schouwen-Duiveland over een aantal jaar zachter drinkwater kunnen verwachten, wat comfortabeler is in gebruik en minder kalkaanslag geeft.

Harder water op Schouwen-Duiveland
Op Schouwen-Duiveland is het water harder dan elders in Zeeland, met een gemiddelde hardheid van 12,3 graden Duitse hardheid (ºdH). In de praktijk betekent dit dat het water als ‘vrij hard’ wordt geclassificeerd. De nieuwe onthardingsinstallatie moet de hardheid terugbrengen naar tussen de 7,8º en 9,1º dH, vergelijkbaar met de rest van Zeeland. “Zachter water is bijvoorbeeld gunstig voor gebruikscomfort en de hoeveelheid kalkaanslag bij het verwarmen van water”, aldus de Evides-woordvoerder.

Naast de technische aanpassingen aan de zuivering speelt ook de toenemende vraag naar drinkwater een belangrijke rol. Door zowel klimaatverandering als toenemend toerisme in de zomer, schommelt de vraag sterk. “In de zomer is de vraag naar drinkwater veel groter dan in de winter”, verklaart de woordvoerder. Door de uitbreiding hoopt Evides beter in te kunnen spelen op de wisselende vraag en toekomstige vraaggroei.

Evides werkt nu aan de voorbereidingen voor het starten van de werkzaamheden, zoals het aanvragen van vergunningen en de aanbesteding van het werk. Als dit voorspoedig verloopt, hoopt het drinkwaterbedrijf in het tweede kwartaal 2025 te starten met de bouw. Naar schatting duren deze werkzaamheden twee jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.