secundair logo knw 1

Drinkwater innamestation Haringvliet van Evides

Drinkwaterbedrijf Evides investeert in een uitbreiding van de drinkwaterzuivering in Burgh-Haamstede. Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen zo rekenen op zachter water, dat vergelijkbaar is met de rest van Zeeland. 

De uitbreiding in Burgh-Haamstede draait om twee belangrijke doelen: meer leveringszekerheid en vermindering van de waterhardheid. “We vergroten de leveringszekerheid door de huidige drinkwaterzuivering op te splitsen in twee onafhankelijke ‘zuiveringsstraten’”, zegt een woordvoerder van Evides. “Zo kunnen we onderhoud uitvoeren aan een van de straten, terwijl de andere straat doorwerkt aan de drinkwaterproductie.” 

Deze flexibiliteit is essentieel voor de toekomstbestendigheid van de drinkwaterlevering op Schouwen-Duiveland. Naast de nieuwe zuiveringsstraten wordt er een onthardingsinstallatie gebouwd. Dit betekent dat inwoners van Schouwen-Duiveland over een aantal jaar zachter drinkwater kunnen verwachten, wat comfortabeler is in gebruik en minder kalkaanslag geeft.

Harder water op Schouwen-Duiveland
Op Schouwen-Duiveland is het water harder dan elders in Zeeland, met een gemiddelde hardheid van 12,3 graden Duitse hardheid (ºdH). In de praktijk betekent dit dat het water als ‘vrij hard’ wordt geclassificeerd. De nieuwe onthardingsinstallatie moet de hardheid terugbrengen naar tussen de 7,8º en 9,1º dH, vergelijkbaar met de rest van Zeeland. “Zachter water is bijvoorbeeld gunstig voor gebruikscomfort en de hoeveelheid kalkaanslag bij het verwarmen van water”, aldus de Evides-woordvoerder.

Naast de technische aanpassingen aan de zuivering speelt ook de toenemende vraag naar drinkwater een belangrijke rol. Door zowel klimaatverandering als toenemend toerisme in de zomer, schommelt de vraag sterk. “In de zomer is de vraag naar drinkwater veel groter dan in de winter”, verklaart de woordvoerder. Door de uitbreiding hoopt Evides beter in te kunnen spelen op de wisselende vraag en toekomstige vraaggroei.

Evides werkt nu aan de voorbereidingen voor het starten van de werkzaamheden, zoals het aanvragen van vergunningen en de aanbesteding van het werk. Als dit voorspoedig verloopt, hoopt het drinkwaterbedrijf in het tweede kwartaal 2025 te starten met de bouw. Naar schatting duren deze werkzaamheden twee jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.