secundair logo knw 1

Medewerkers van Waterbedrijf Evides zijn met man en macht op zoek naar de bron van de E.coli-bacteriebesmetting die in het drinkwater van Vlaardingen is aangetroffen. Een zeer zeldzame situatie, maar het calamiteitendraaiboek werkt goed, stelt Evides.

 Op diverse plaatsen in het drinkwater van Vlaardingen werd op woensdag 8 november de E.coli-bacterie aangetroffen. “Een zeer uitzonderlijke situatie”, stelt woordvoerder Lydia Slob, die niet precies kan aangeven hoe vaak een dergelijke besmetting in een relatief groot gebied als heel Vlaardingen voorkomt. De besmetting werd bij een reguliere controle vastgesteld, op meerdere plekken in de stad. Slob: “Daar werden één of twee bacteriën per 100 milliliter gevonden. Weinig dus, maar met drinkwater nemen we het zekere voor het onzekere.”

Gebruikers in heel Vlaardingen hebben het advies gekregen om water dat bestemd is voor drinken of het bereiden van eten, voor gebruik drie minuten te koken. Niet in een waterkoker dus, want die slaat te snel af, maar in een fluitketel of pannetje. (Af)wassen en douchen kan wel met ongekookt water. Het advies is in eerste instantie voor drie dagen afgegeven, maar een dag na het vaststellen van de besmetting is de bron nog niet gevonden. “Het kan dus zijn dat we het advies moeten verlengen.” Het is bij het waterbedrijf niet bekend in hoeverre de besmetting concrete gezondheidsklachten heeft veroorzaakt.

Slob spreekt van een “uitermate vervelende situatie”, maar stelt vast dat het crisisdraaiboek van Evides goed werkt. “Hoe zeldzaam een dergelijke situatie ook is, veilig drinkwater is cruciaal en daarom oefenen we regelmatig met crisissituaties en hebben we een speciale crisisorganisatie.”

Na het vaststellen van de besmetting werden allerlei communicatiemiddelen ingezet om gebruikers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen: variërend van de (lokale) media tot een NL-Alert vanuit de veiligheidsregio. “Daarnaast hebben we het in de straten omgeroepen. Al onze monteursbussen zijn voor dergelijke situaties uitgerust met een omroepinstallatie.”

Evides krijgt veel telefoontjes van klanten, vooral met praktische vragen als: kan mijn hond het water uit de kraan wel drinken (grote honden wel, kleine niet) of: moet ik het water voor de flesvoeding van mijn kind ook koken (ja). Het imago van het drinkwater – in Nederland ijzersterk – zal vast een deuk(je) oplopen door de besmetting, denkt Slob, op z’n minst tijdelijk. “Mensen hebben groot vertrouwen in de drinkwatersector. Zo’n crisis heeft daar ongetwijfeld enige impact op.” Het bedrijf zal de aanpak van de calamiteit over enkele weken evalueren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie