secundair logo knw 1

Medewerkers van Waterbedrijf Evides zijn met man en macht op zoek naar de bron van de E.coli-bacteriebesmetting die in het drinkwater van Vlaardingen is aangetroffen. Een zeer zeldzame situatie, maar het calamiteitendraaiboek werkt goed, stelt Evides.

 Op diverse plaatsen in het drinkwater van Vlaardingen werd op woensdag 8 november de E.coli-bacterie aangetroffen. “Een zeer uitzonderlijke situatie”, stelt woordvoerder Lydia Slob, die niet precies kan aangeven hoe vaak een dergelijke besmetting in een relatief groot gebied als heel Vlaardingen voorkomt. De besmetting werd bij een reguliere controle vastgesteld, op meerdere plekken in de stad. Slob: “Daar werden één of twee bacteriën per 100 milliliter gevonden. Weinig dus, maar met drinkwater nemen we het zekere voor het onzekere.”

Gebruikers in heel Vlaardingen hebben het advies gekregen om water dat bestemd is voor drinken of het bereiden van eten, voor gebruik drie minuten te koken. Niet in een waterkoker dus, want die slaat te snel af, maar in een fluitketel of pannetje. (Af)wassen en douchen kan wel met ongekookt water. Het advies is in eerste instantie voor drie dagen afgegeven, maar een dag na het vaststellen van de besmetting is de bron nog niet gevonden. “Het kan dus zijn dat we het advies moeten verlengen.” Het is bij het waterbedrijf niet bekend in hoeverre de besmetting concrete gezondheidsklachten heeft veroorzaakt.

Slob spreekt van een “uitermate vervelende situatie”, maar stelt vast dat het crisisdraaiboek van Evides goed werkt. “Hoe zeldzaam een dergelijke situatie ook is, veilig drinkwater is cruciaal en daarom oefenen we regelmatig met crisissituaties en hebben we een speciale crisisorganisatie.”

Na het vaststellen van de besmetting werden allerlei communicatiemiddelen ingezet om gebruikers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen: variërend van de (lokale) media tot een NL-Alert vanuit de veiligheidsregio. “Daarnaast hebben we het in de straten omgeroepen. Al onze monteursbussen zijn voor dergelijke situaties uitgerust met een omroepinstallatie.”

Evides krijgt veel telefoontjes van klanten, vooral met praktische vragen als: kan mijn hond het water uit de kraan wel drinken (grote honden wel, kleine niet) of: moet ik het water voor de flesvoeding van mijn kind ook koken (ja). Het imago van het drinkwater – in Nederland ijzersterk – zal vast een deuk(je) oplopen door de besmetting, denkt Slob, op z’n minst tijdelijk. “Mensen hebben groot vertrouwen in de drinkwatersector. Zo’n crisis heeft daar ongetwijfeld enige impact op.” Het bedrijf zal de aanpak van de calamiteit over enkele weken evalueren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.