secundair logo knw 1

Foto Anna Atkins Unsplash

Regenwatertanks bij woningen leveren een substantiële bijdrage aan besparing op drinkwater. En als de regenwaterberging groot genoeg is, kan ten alle tijde worden voldaan aan het vereiste bergingsvolume van de tank. De gemeenten moeten wel de eis laten vallen die ze stellen aan de tijd dat de tank leeg moet zijn, de zogenoemde ledigingstijd.

Dat stelt de expertgroep circulair water van Water Alliance in een zogeheten white paper. De expertgroep onderzocht het nut van regenwatertanks voor hemelwaterberging. Die vraag is relevant nu waterberging praktijk wordt door de hemelwaterverordening, wettelijk verplicht onderdeel van het gemeentelijk rioleringsplan.

De verordening maakt de perceeleigenaar verantwoordelijk voor de opvang en berging van regenwater. Doel daarbij is om wateroverlast bij extreme neerslag te voorkomen. Als elk perceel een eigen waterberging heeft, dan vormen die bergingen samen een groot waterbekken dat het watersysteem ontlast tijdens de almaar extremere piekbuien, zo is het idee. Hergebruik van het regenwater (tuin, toilet, wasmachine) leidt bovendien tot een besparing op het drinkwatergebruik.

Bergingseis
In de praktijk wordt in de hemelwaterverordening een zogenoemde bergingseis gesteld aan de regenwateropvang, meestal afgeleid van het dakoppervlak. De bergingseisen verschillen per gemeente. Zo eist Terneuzen 75 mm, wat inhoudt dat er bij een dak van 100 m2 7.500 liter bergingsvolume gecreëerd moet worden. Amsterdam rekent met 60 mm, de gemeente Bergeijk ook. De gemeente Zwolle hanteert bij nieuwbouwwoningen een bergingseis van 20 millimeter per vierkante meter.

Daarnaast stelt een aantal gemeenten eisen aan het leeg maken van de watertank, zodat de regenwaterberging weer tijdig het water van de volgende bui kan bergen. Deze zogenoemde ledigingseis varieert van 24 tot 72 uur, aldus de expertgroep, die vraagtekens plaatst bij deze eis. “Het verplicht ledigen van de regenwaterberging lijkt haaks te staan op het nuttig gebruiken van regenwater. Immers daarvoor wil de perceeleigenaar juist regenwater op voorraad hebben in de regenwatertank.”

Vlaanderen
In Vlaanderen geldt er al sinds 2005 een verplichting voor een regenwatertank. Dit jaar zijn de eisen nog eens aangescherpt. De expertgroep heeft de Vlaamse praktijk gebruikt om middels een simulatie voor Nederland in kaart te brengen wat de impact van de regenwatertank en het regenwatergebruik alhier is op de drinkwaterbesparing, de hoeveelheid afstromend regenwater en de piekintensiteit na plaatsing van dergelijke regenwatertank. “En daarmee kan geanalyseerd worden of voldaan kan worden aan de eisen voor de berging en lediging in Nederland.”

In de analyse werd uitgegaan van een dakoppervlakte woning van 60 m2, alsook verdamping (10 procent), filterverlies (5 procent) en een gezinsgrootte van 2,13 personen. Voorts werd er gerekend met regenwatertanks met oplopende inhoud: 0, 1.500, 3.000 en 15.000 liter.

Naast de aanzienlijke besparing op het drinkwatergebruik (46 m3/jaar) leverde het rekenwerk nog enkele conclusies op: regenwatertanks leveren een substantiële bijdrage aan de berging van hemelwater, ook in de bebouwde omgeving. En hoe groter de regenwatertank, hoe kleiner het aantal overstorten en hoe lager de piekoverstorten.

Groot genoeg
Daarmee wordt voldaan aan de eisen in de Nederlandse hemelwaterverordeningen, schrijft de expertgroep. “Als de regenwatertank groot genoeg wordt uitgevoerd, dan kan ten alle tijde het vereiste bergingsvolume worden gerealiseerd.”

Het enige dat gemeenten moeten loslaten is de absolute eis aan de ledigingstijd, schrijft de expertgroep. “Hoewel de idee daarachter logisch is, kan in ruime mate worden aangetoond dat er in grote regenwatertanks gemiddeld voldoende bergingscapaciteit beschikbaar blijft en het aantal overstorten en piekoverstorten tot een minimum beperkt blijft en beheersbaar zijn. En dat is exact het doel dat gemeenten nastreven.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.