secundair logo knw 1

De start-up Fleet Cleaner lanceert deze maand een innovatieve schoonmaakrobot voor zeeschepen. De robot reinigt met gefilterd zeewater in plaats van borstels.

Voor de techniek kreeg Fleet Cleaner in 2016 al de Water Alliance Innovation Stimulation Award. Er is lang aan gewerkt, vertelt directeur Alex Noordstrand. “In 2010 zijn wij met een aantal studenten van de TU Delft begonnen met het uitwerken van het idee. We hebben eerst met financiering van de technologiestichting STW een prototype ontwikkeld. Nu is het zover dat we de schoonmaakrobot officieel op de markt introduceren. Over twee weken gaan we ermee aan de slag in de haven van Rotterdam. In december is de robot uitgetest bij het marineschip Karel Doorman. Deze proef verliep goed; de klant was tevreden.”

De robot is bedoeld voor het schoonmaken van de buitenkant van zeeschepen. De installatie is geplaatst op een binnenvaartschip dat omgebouwd is tot werkschip. Met een 150 meter lange slang kan de robot een scheepsromp zowel boven als onder water reinigen. “Dat gebeurt onder hoge druk”, zegt Noordstrand. “De installatie pompt zeewater op en dat gaat door een filter. Vervolgens wordt het water over de romp gespoten met behulp van een hogedrukwaterpomp. De druk is maximaal 350 bar, ruim voldoende om hardnekkige aangroei als algen en mosselen te verwijderen. Binnen tien uur is een groot schip volledig schoon. Daarna ondervindt het schip minder weerstand bij het varen, waardoor de reder fors bespaart op brandstofkosten.”

De nieuwe techniek heeft volgens Noordstrand diverse voordelen ten opzichte van de traditionele reinigingsmethode met borstels. “De robot kan het schip moeiteloos zowel boven als onder water schoonmaken. Bij de borsteltechniek moeten onder water duikers of karretjes worden ingezet. Ook wordt de romp niet beschadigd bij het schoonmaken. Het grootste voordeel is dat we een zeeschip tijdens het laden en lossen in de haven kunnen reinigen. Normaal gesproken moet dat op open zee gebeuren.”

Het procedé is milieuvriendelijk, voegt Noordstrand eraan toe. “De installatie vangt de verwijderde aangroei op. Zo wordt vervuiling van het water voorkomen.” Noordstrand is optimistisch gestemd over de marktkansen van de schoonmaakrobot. “Er is internationaal veel vraag naar. We zijn van plan om drie nieuwe installaties te gaan bouwen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie