De productie van fosfaat in dierlijke mest is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 onder het Europese plafond gebleven. In de twee jaren daarvoor werden de EU-normen nog overschreden. De verlaging is het gevolg van maatregelen als het fosfaatreductieplan in de melkveehouderij.
De Nederlandse veesector heeft volgens voorlopige cijfers van het CBS afgelopen jaar 167,9 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Hiermee zijn de veehouders 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond gebleven. Door de verlaging komt minder fosfaat uit mest in de bodem en het grondwater terecht. Ter vergelijking: in het topjaar ging om het nog om 180 miljoen kilo fosfaat.
Nederland riskeerde door de eerdere overschrijdingen sancties van de Europese Unie. Daarom zijn maatregelen genomen om de fosfaatproductie terug te dringen. Zo is in 2017 het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij in werking getreden. Rundvee is verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale fosfaatproductie via mest.
Het plan zorgde voor een krimp van de rundveestapel en een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer. In een jaar tijd daalde het aantal melkkoeien met 8 procent en het aantal kalveren, pinken en vaarzen met 12 procent. Een deel van de verlaging werd tenietgedaan door de verhoging van de melkproductie per koe. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg in 2017 85,2 miljoen kilo, een vermindering met 4,3 miljoen kilo.
De productie van fosfaat door varkens daalde eveneens, onder meer door een lager fosfaatgehalte van het voer: van 39,2 miljoen kilo in 2016 naar 37,1 miljoen kilo in 2017. De pluimveesector kreeg te maken met de fipronil-affaire. Meer dan drie miljoen dieren werden afgevoerd, waardoor minder fosfaat werd geproduceerd: 28,0 miljoen kilo. Andere dieren zoals geiten, schapen en paarden zorgden voor iets meer fosfaat: 6,8 miljoen kilo. Een van de oorzaken is dat het aantal melkgeiten groeide.
De CBS-cijfers vertellen niet het hele verhaal. Het is geen geheim dat in de veesector fors wordt gefraudeerd met mest. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceerde in december een plan om deze fraude aan te pakken. Vandaag hebben LTO Nederland en andere belangenorganisaties nog een beroep gedaan op melkveehouders om zich te houden aan het systeem van identificatie en registratie van runderen. Zij vinden het net als de minister onacceptabel dat een deel van de melkveehouders in 2017 met dit systeem heeft gefraudeerd. Volgens Schouten blijft Nederland, ook als rekening met deze fraude wordt gehouden, nog onder het EU-plafond voor 2017. De minister merkt op dat hierdoor de gesprekstoon in Brussel wel anders wordt.
Lees meer in het bericht van het CBS