secundair logo knw 1

Sfeerbeeld uit de gemeente Beekdaelen I foto: A ansems via Wikimedia Commons

De Zuid-Limburgse gemeente Beekdaelen adviseert inwoners om voorlopig geen grondwater te gebruiken, omdat dit mogelijk verontreinigd is met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Er wordt nu uitgezocht of dat inderdaad zo is. Het drinkwater dat WML uit diep grondwater wint, is veilig.

De gemeente Beekdaelen kwam afgelopen vrijdag (7 april) met haar advies in verband met vervuiling van het grondwater net over de grens in Duitsland. Het gaat om de omgeving van de militaire vliegbasis van de NAVO in Geilenkirchen. De reden is mogelijk dat de brandweer op dit terrein jarenlang gebruikmaakte van blusschuim waarin PFAS zat.

De Kreis Heinsberg maakte de PFAS-verontreiniging eind maart bekend. Daarbij werd het gebruik van grondwater tot en met 2043 verboden in de plaatsen Stahe en (gedeeltelijk) Niederbusch. In de kern Gangelt gold al een verbod, omdat hier sinds langere tijd bekend is dat er PFAS in het grondwater zit.

Omvang van verontreiniging nog onduidelijk
De vraag is hoe de situatie aan Nederlandse kant is. De gemeente Beekdaelen wil alvast geen risico nemen en raadt aan tijdelijk geen grondwater te benutten voor bijvoorbeeld het besproeien van een tuin, totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van de vervuiling.

Wethouder Henk Reijnders licht toe: “We zijn geschrokken door de berichtgeving over de verontreiniging vlak over de grens en willen graag weten wat deze verontreiniging betekent voor onze inwoners. Zo lang we dit niet zeker weten, raden wij hen aan ook geen gebruik te maken van het grondwater. Als wij meer duidelijkheid hebben, zullen we onze inwoners hierover informeren.”

Geen risico voor drinkwater
De waarschuwing geldt niet voor drinkwater. Dat is veilig, meldt WML. Het waterbedrijf wint grondwater in de Schinveldse bossen om er lokaal drinkwater van te maken. “Het drinkwater wordt echter gemaakt van heel oud en goed beschermd grondwater dat zich in een watervoerend pakket diep (circa 100 meter) onder de grond bevindt. Dit is ander grondwater dan het ondiepe grondwater (2,5 tot 5 meter diep) waar de onlangs afgekondigde maatregelen door de Duitse en Nederlandse overheden op van toepassing zijn verklaard”, aldus WML in een bericht op de eigen site.

Volgens WML wordt het diepe grondwater beschermd door een moeilijk doordringbare kleilaag die zich boven het diepe watervoerende pakket bevindt. Er worden geen verhoogde concentraties PFAS in dit water aangetroffen. WML start dit jaar wel met een onderzoek naar wat de verontreiniging met PFAS eventueel voor het diepe grondwater kan betekenen op de middellange en lange termijn. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.