secundair logo knw 1

De prijsuitreiking was tijdens de AIWW openingsceremonie I foto: Blue Ice

Niet een maar twee veelbelovende innovaties zijn dit jaar bekroond met een Sarphati Sanitation Award: de Indiase vinding The Tiger Toilet en het Peruaanse mobiele toilet X-Runner. De Life Time Achievement Award is postuum toegekend aan 'Toiletman' Jockin Arputham van Slum Dwellers International.

Het is voor de eerste keer dat de jury twee winnaars bij de Sarphati Sanitation Award for Promising Entrepeneur heeft aangewezen, vertelde Gerhard van der Top (dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) tijdens de openingsceremonie van de AIWW. De prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt, is genoemd naar arts en ondernemer Samuel Sarphati die in de negentiende eeuw een grote bijdrage leverde aan de verbetering van sanitatie en gezondheid in Amsterdam. De achtergrond is dat 4,2 miljard mensen geen toegang hebben tot veilig beheerde sanitaire voorzieningen.

Duurzame en betaalbare technieken
Naar de prijs dingen innovatieve technieken mee die duurzaam, toegankelijk en betaalbaar voor gemeenschappen zijn. The Tiger Toilet is een doorspoelsysteem dat werkt op basis van vermifiltratie (zuivering met wormen). Deze oplossing is vooral geschikt voor het Indiase platteland. Ajent Oak toonde zich verheugd met zijn prijs. “Dit betekent veel voor ons. We hebben de technologie in zo’n vijf jaar ontwikkeld. Het is een mooie oplossing voor de behandeling van afvalwater.”

Ook Raul Bricano van X-Runner - een mobiel toilet voor stedelijke huishoudens in Peru - was in zijn nopjes. “De award is erg motiverend voor mij en mijn team in Lima. Ik zie het als een beloning voor ‘out of the box’ denken, want er zijn echt innovatieve technologieën nodig. Water is per slot van rekening een mensenrecht!” De derde finalist was Mwila Lwando van Live Clean. Zijn bedrijf ontwikkelt en bedient publieke toiletfaciliteiten die schoon en betaalbaar zijn. Deze faciliteiten zijn te vinden in voorstedelijke gebieden in Zambia.

Jockin ArputhamJockin Arputham

Veertigjarige inzet voor sloppenbewoners
De winnaar van de Sarphati Sanitation Life Time Achievement Award was al voorafgaand aan de AIWW bekendgemaakt. De jury kende de prijs postuum toe aan de in 2018 overleden Jockin Arputham. De Indiër was medeoprichter en directeur van Slum Dwellers International (SDI). Hij heeft zich ruim veertig jaar ingezet voor de bewoners van de sloppenwijken in Mumbai en vanaf 1995 vanuit SDI ook in veel andere steden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Arputham kreeg voor zijn werk de bijnaam Toiletman. Zijn persoonlijke betrokkenheid en doorzettingsvermogen waren volgens de jury ‘werkelijk buitengewoon’. Savita Sonawane en Shramila Gimonkar van SDI namen de prijs in ontvangst. Sonawana vertelde dat zij 27 jaar nauw heeft samengewerkt met Arputham. “Hij heeft zijn hele leven ervoor gestreden dat mensen het goed krijgen. Daarbij zijn vrouwen steeds in hun kracht gezet.”

Eerste Sarphati symposium
Op woensdag 6 november vindt het allereerste Sarphati Sanitation Symposium plaats, als onderdeel van het programma van Aquatech. De bijeenkomst duurt de hele dag. In de ochtend zijn er presentaties over vier uitdagingen bij sanitatie, gevolgd door een paneldiscussie. In de middag worden er onder meer zes workshops gehouden. 

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op de prijzen
Filmpje over sanitatie-uitdagingen
Sarphati Sanitation Symposium
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.