secundair logo knw 1

Een bever aan het eten (foto: Van Hall Larenstein)

Een aantal onderzoeksinstellingen en waterschappen gaat twee jaar lang het gedrag van muskusratten, beverratten en bevers onderzoeken met behulp van een modern communicatiesysteem. De bedoeling is om graafschade beter te kunnen voorkomen en vangstmethoden effectiever te maken.

De knaagdieren worden gevolgd in het kader van het wetenschappelijke project Dijkgravers in beeld. Dit start op 1 maart en duurt twee jaar. “De centrale onderzoeksvraag is: wat kunnen we leren van het gedrag, het terreingebruik en de plaatskeuze van bevers, beverratten en muskusratten?”, zegt projectleider Jelmer van Belle. Hij is docent Wildlife Management bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Gedrag beetje sturen
Het onderzoeksproject heeft twee doelen, vertelt Van Belle. “Als we de dieren beter begrijpen, wordt het opsporen van graverij eenvoudiger en kan schade beter worden voorkomen. Belangrijk aspect: is hun gedrag een beetje te sturen, zodat zij niet op gevoelige plekken graven? Verder kijken we naar zo doelmatig mogelijke vangstmethoden. Hiermee wordt het dierenleed verminderd en de impact van de vangst op ecologische waarden beperkt.”

Aan Dijkgravers in beeld doen drie kennisinstellingen mee: naast Van Hall Larenstein ook de Universiteit van Amsterdam en Saxion Hogeschool. Vanuit de waterschapswereld zijn de Unie van Waterschappen en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Zuiderzeeland erbij betrokken. De andere deelnemers zijn het ecologische adviesbureau Altenburg en Wymenga en – voor de technische kant – de bedrijven International Wildlife Services, Sense for Innovation en SODAQ. Het onderzoek kost ruim zeshonderdduizend euro, waarvan ongeveer de helft wordt opgebracht door de deelnemende partijen. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA geeft een subsidie van drie ton.

Wifi-achtig systeem
Het onderzoek komt volgens Van Belle niet uit de lucht vallen. “De waterschappen zijn al veel langer bezig met de nut en noodzaak van de bestrijding van muskusratten. Ook komen de grotere beverratten voortdurend ons land binnen. Eigenlijk zouden we beide exoten liever niet willen hebben. De vraag is hoe je met hen op een verantwoorde manier kunt omgaan. De bever is een inheemse soort die is teruggebracht in Nederland en het heel goed doet. Bevers verspreiden zich nu zelf over het land, maar er is nog weinig bekend over hoe dat gebeurt.”

Het gedrag van de dieren zal vooral door studenten in de gaten worden gehouden. Hierbij wordt het telecommunicatienetwerk LoRaWan (afkorting van Long Range Wide Area Network) gebruikt. Van Belle licht toe: “Het gaat om een wifi-achtig systeem waarmee op tamelijk grote afstanden kan worden gecommuniceerd. Wij rusten enkele tientallen dieren uit met kleine zenders met gps-locatie en gedragssensoren. Deze zendertjes gebruiken erg weinig energie en gaan daarom heel lang mee. Om de kans op succes te vergroten, starten we met het volgen van muskusratten in een semi-gecontroleerde omgeving. De tijd is rijp voor toepassing van deze moderne techniek. Waar je vroeger dieren met zenders min of meer met de hand moest volgen, hoeft dat nu niet meer.”

Wat hoopt Van Belle dat aan het eind van het project in 2020 is bereikt? “Een beter inzicht in het terreingebruik van dieren en het effectiever inzetten van de vangst. En ook in hoe graverij op gevoelige plakken kan worden voorkomen. We ontwikkelen niet een kant-en-klaar procedé voor bestrijding, maar de resultaten moeten wel direct toepasbaar zijn in de beheersmaatregelen en vangststrategieën.”

Meer informatie

Bericht Van Hall Larenstein over project

Informatie UvW over muskus- en beverratten

Bericht over vangst in 2016

Blog van Hans Middendorp

Muskusrattenbestrijding in Nederland

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.