secundair logo knw 1

Foto Gabriel Jimene Unsplash

De provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest, de landbouw en natuurverenigingen werken samen in het programma Gouden Gronden om de kwaliteit van de bodem en het water te verbeteren, door het land op een natuurlijke manier te bewerken.

Gouden Gronden ging in 2016 van start en zal in elk geval lopen tot 2023. Met het programma willen de initiatiefnemers het delen van kennis over natuurlijke landbouw stimuleren, initiatieven voor regionale uitvoeringsprojecten ontwikkelen die bijdragen aan een betere bodem en juridische belemmeringen voor een duurzaam bodembeheer wegnemen.

Het programma gaat nu de tweede fase in en er is nu een nieuw plan van aanpak gelanceerd. De doelstellingen voor de komende jaren zijn: een betere opname van regenwater in de bodem, effectiever bemesten, zorgen voor een gezonde sloot, het verbeteren van de biodiversiteit en het vergroten van de opbrengst van de opbrengst van de landbouwgrond.

Gouden Grond

 

Uitbreiding
Tijdens de eerste periode van het project waren de activiteiten van Gouden Gronden gericht op het Groninger deel van het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren wordt onderzocht of het mogelijk is ook initiatieven te ontplooien in het beheergebied van waterschap Hunze & Aa’s of in de provincie Drenthe.

Belemmeringen wegnemen
Net als de afgelopen jaren zal er binnen Gouden Gronden veel aandacht blijven voor het beschikbaar maken en verspreiden van kennis over een natuurlijke manier van grondbewerking. Daarnaast wil het programma initiatieven ontplooien om te komen tot concrete, nieuwe regionale uitvoeringsprojecten die bijdragen aan een betere bodem.

Ook moeten binnen het project belemmeringen van een duurzaam bodembeheer in kaart worden gebracht. Deze belemmeringen ontstaan als onbedoeld neveneffect van wet- en regelgeving of regionaal beleid.

 

MEER INFORMATIE
Programma Gouden Gronden 2020-2023

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.