Hoe kan de onderwaternatuur het best bij de voet van een dijk worden gestimuleerd? Dat wordt uitgeprobeerd in de Waddenzee aan de kust van Groningen. Hiervoor worden tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen geplaatst.
De proef bij de Groningse Lauwersmeerdijk is maandag van start gegaan en duurt drie jaar. Het idee is dat een aangepaste kunstmatige, harde dijk de biodiversiteit bevordert. Opdrachtgever is Waterschap Noorderzijlvest. Het is volgens het waterschap voor het eerst dat zo’n grootschalige test wordt uitgevoerd op een dijk in de Waddenzee. Dit levert nieuwe inzichten op over het verbeteren van de waterkwaliteit en natuur in deze zee.
Tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen
Bij het project worden tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen gebruikt. Rif-elementen zorgen voor een kunstmatig rif dat niet alleen belangrijk is voor de biodiversiteit, maar ook bijdraagt aan het breken van golfen en het beschermen van de dijk. De getijdenpoel voegt watervasthoudende functies toe aan golfbrekers, beschoeiingen en dijken.
De rif-elementen en getijdepoelen worden geplaatst op verschillende locaties en dieptes. Dat gebeurt zowel in de permanente onderwaterzone als aan de voet van de dijk. Op deze manier worden er schuil-, rust- en paaiplekken gemaakt voor verschillende soorten zoals vissen. Ook kunnen schelpdieren, weekdieren en algen zich hechten.
Belangrijk voor ontwerp van dijkversterking
Naast Noorderzijlvest doen diverse andere partijen mee aan het pilotproject: Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, gemeente Het Hogeland, provincie Groningen, ingenieursbureau Arcadis en aannemerscombinatie Waddenkwartier (Heijmans en GMB). De rif-elementen en getijdepoelen worden geleverd door ECOncrete Tech, ReefSystems en Moreef. Hogeschool Van Hall Larenstein en Rijksuniversiteit Groningen gaan de ecologische ontwikkeling bijhouden en onderzoeken. De proef wordt mede gefinancierd vanuit het Waddenfonds en de Programmatische Aanpak Grote Wateren.
Het project houdt verband met de versterking van de Lauwersmeerdijk tussen Lauwersoog en de Westpolder. De opgedane kennis en ervaringen worden gebruikt voor het definitieve ontwerp van de dijkversterking met de grootste ecologische meerwaarde. Daarnaast zorgt het wetenschappelijk onderzoek voor meer inzicht in de effecten van de rif-elementen en getijdepoelen. Deze informatie is in de toekomst van belang voor andere dijkversterkingen en kunstmatige structuren in de Waddenzee.
MEER INFORMATIE
Projectpagina versterking Groningse Lauwersmeerdijk