Algemene besturen van waterschappen zijn vaak te volgzaam en passief. Dat is één van de conclusies van de politicologen Hans Vollaard en Harmen Binnema nadat ze de 21 waterschappen in ons land langs de democratische meetlat legden.
De politicologen Vollaard en Binnema zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze zijn schrijvers en samenstellers van het boek 'Waterschappen, democratie in een onbekend bestuur', dat net uit is.
Wat moeten waterschappen doen om de toekomst van het waterbeheer democratisch beter te borgen? Daarover gaat Wim Eikelboom in gesprek met Vollaard en Binnema in de H2O-podcast 'De toekomst van ons water'.
Een van hun conclusies is dat algemene besturen van waterschappen vaak te volgzaam zijn en weinig aan de knoppen draaien. “Wat we zien is dat algemene besturen van waterschappen tamelijk passief opereren en kansen laten liggen om het dagelijks bestuur concreter en kritischer te bevragen op plannen en voorstellen. Het algemeen bestuur volgt al snel de gekozen lijn van het dagelijks bestuur.”