secundair logo knw 1

Veilig drinkwater is een eerste levensbehoefte | Foto Unsplash/Leo Okuyama

Een extra ‘impuls’ moet ervoor zorgen dat Nederland in 2027 voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat zei minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat deze week in de Tweede Kamer. Gezien de beperkte resultaten tot nu toe leek die deadline nauwelijks nog haalbaar.

De Kamer toonde zich tijdens een overleg over de kabinetsbrief ‘Water en Bodem sturend’ bezorgd over het halen van de KRW-doelen. Nog maar 1 procent van de Nederlandse wateren voldoet hieraan, memoreerde D66’er Tjeerd de Groot.

De KRW, die sinds 2000 van kracht is, moet zorgen voor chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. Uiterlijk in 2027 moeten de EU-lidstaten aan de verplichtingen voldoen.

Met een stevige aanvullende inzet is dat haalbaar, verwacht de minister. "De kwaliteit van ons water moet goed zijn, dat is van het allergrootste belang", zo schetste hij de noodzaak. "Veilig drinkwater is een eerste levensbehoefte. Nederland is een waterland, zo staan we ook internationaal bekend. De natuur leeft van water, onze economie draait erop."

Ruimte en stoffen
Harbers zei te beseffen dat de komende jaren 'cruciaal' zijn voor de Kaderrichtlijn Water. "Daarom is het belangrijk dat we nu deze extra stappen zetten."

De extra inzet van de KRW Impuls bestaat uit ruimtelijke maatregelen en maatregelen voor stoffen. Ruimtelijk gaat het bijvoorbeeld om het opnemen van waterkwaliteitsmaatregelen in de integrale provinciale gebiedsprogramma’s (NPLG). De samenhang tussen water, natuur, klimaat en landbouw, onder andere bij de aanpak van de beekdalen in Oost- en Zuid-Nederland, moet hierin centraal staan.

Voor stoffen gaat het vooral om de belasting vanuit de industrie, de rioolwaterzuivering en de landbouw. In de hele keten, van productie tot zuivering, vergunningverlening en handhaving, wordt gekeken waar probleemstoffen zitten die op korte termijn aangepakt kunnen worden.

Lastige hobbels
"De focus van de KRW Impuls ligt er vooral op tijdig doen en uitvoeren wat we hebben afgesproken", aldus het ministerie in een toelichting. "Betrokken partijen hebben vaak elkaar nodig om gezamenlijk de lastige hobbels te nemen."

De komende maanden wordt de impuls verder uitgewerkt tot een concreet actieprogramma. Volgende maand worden de voorstellen besproken met de voorzitters van de Regionale Bestuurlijke Overleggen KRW, in juli staat de aanpak op de agenda van het Bestuurlijk Overleg Water.

 

LEES OOK:
H2O-bericht: Europese Commissie oordeelt streng over waterkwaliteit in Nederland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦