secundair logo knw 1

Trekvissen hebben baat gehad bij de hoge Rijnafvoer in het natte eerste halfjaar. Hierdoor stonden de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland aanzienlijk vaker en langer op een kier dan in voorgaande jaren en konden vissen gemakkelijker heen en weer zwemmen. Dit is volgens Rijkswaterstaat vooral gunstig voor jonge en kleine volwassen vissen zoals de glasaal.

Rijkswaterstaat zet sinds 2019 de Haringvlietsluizen – onderdeel van de Deltawerken – regelmatig op een kier. In het voorjaar kunnen trekvissen dan met de stroom mee vanaf de Noordzee optrekken naar hun paaigebieden. Die liggen in Nederland maar ook verderop langs de Rijn en de Maas.

1.415 uur op een kier in eerste halfjaar
De sluizen stonden op een kier in 99 procent van de vloedperiodes in de eerste zes maanden van dit jaar. Ter vergelijking: in de eerste helft van 2023 ging het om 95 procent en in de eerste helft van 2022 om 84 procent. Het verschil is fors groter als naar uren in het eerste halfjaar wordt gekeken: 514 (2022), 786 (2023) en 1.415 (2024).

Het heeft te maken met de vele neerslag. Hierdoor was er vaker sprake van een hogere afvoer van de Rijn en ook van andere rivieren, inclusief een aantal hoogwatergolven. Rijkswaterstaat kon door de grote hoeveelheid zoetwater meer zoutwater binnenlaten, zonder dat het water te zout werd bij de oostelijk gelegen inlaatpunten voor zoetwater in verband met drinkwater en landbouw.

Gunstig voor jonge en kleine volwassen vissen
De opening van de Haringvlietsluizen bij vloed waardoor vissen kunnen meezwemmen met de stroom, is vooral gunstig voor jonge en kleine volwassen vissen. Voorbeelden zijn de glasaal, bot, driedoornige stekelbaars en spiering. Voor deze soorten is het lastig om tegen de stroom in te zwemmen. Maar ook andere vissen die dat wel goed kunnen, hebben volgens Rijkswaterstaat baat bij de sluisopening met vloed.

Rijkswaterstaat verwacht een betere intrek van vissen maar geeft nog geen cijfers. Er wordt nu nader onderzocht of en in hoeverre vissen gebruik maakten van het veel vaker en langer openstaan van de Haringsluizen. Daarvoor worden de gegevens van de vismonitoring onder de loep genomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie