secundair logo knw 1

Dertien jaar na de oprichting is Wetsus een flink gegroeide en zeer gewaardeerde onderzoeksorganisatie voor de watertechnologie. Een vandaag gepubliceerd evaluatierapport loopt over van loftuitingen.

 Vrijwel alleen maar positieve uitkomsten bevat het Wetsus 2016 evaluation report dat de Raad van Bestuur vanmiddag (vrijdag 7 juli) op het provinciehuis van Leeuwarden aanbood aan de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe (economische zaken, kennis en innovatie) en de Leeuwarder wethouder Friso Douwstra (economische zaken). Het rapport werd opgesteld door onderzoeksbureau Bbo.

Het onderzoeksinstituut op het gebied van watertechnologie, dat gevestigd is in Leeuwarden, begon in 2004 met ruim twintig medewerkers en is in dertien jaar doorgegroeid tot 125 medewerkers, onder wie 65 promovendi en 18 postdoc-onderzoekers.
Binnen Wetsus werkt een groot netwerk van (inter)nationale bedrijven en samen, dat zelfs tijdens de economische crisis nog groeide; eind 2016 waren er 104 participerende bedrijven en platformleden. Het aantal deelnemende kennisinstellingen is 22, waarvan 9 buitenlandse universiteiten. Daarnaast zijn 50 hoogleraren betrokken bij Wetsus-onderzoeken. Eind 2016 waren (opgeteld sinds 2004) 78 mensen gepromoveerd op onderzoek bij Wetsus.

Minstens zo belangrijk als de groeiende cijfers is ook de positieve waardering van Wetsus door alle betrokkenen. Negen op de tien deelnemende bedrijven en kennisinstellingen noemt de samenwerking goed tot excellent. De themagroepen, waarbinnen het onderzoek wordt uitgevoerd, leveren volgens hen effectieve samenwerking op. Het Wetsus-netwerk wordt bovendien ervaren als een high-trust network, waarin reputatie, goedwillendheid en integriteit belangrijk zijn. Veel vertrouwen en een goede reputatie dragen bij aan een succesvolle innovatie-aanpak, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven geeft aan dat de kennis uit het Wetsus-programma bijdraagt aan de verbetering van bestaande of nieuwe producten en technologieën; een kwart geeft aan dat dat omzet is gestegen als gevolg van innovatie en kennis uit het Wetsus-programma.

De economische impact van Wetsus blijkt onder meer uit de 30 startups die sinds 2005 ontstonden als gevolg van Wetsus-onderzoek en de 79 patenten die werden ontwikkeld. Het effect op de regionale economie bestaat volgens het evaluatierapport uit 225 tot 320 voltijdse banen. Daaronder vallen de banen bij Wetsus zelf, bij regionale startups, maar ook het extra werk bij regionale toeleveranciers en werkgelegenheid door de bestedingen van Wetsus-personeel.

Belangrijkste uitdaging voor de toekomst is volgens de onderzoekers om de rapportcijfers hoog te houden. Wetsus moet daartoe fris, onderscheidend en inspirerend blijven, de kwaliteit van management en organisatie op peil houden, doorgaan met publieke cofinanciering en blijvend investeren in nationale en internationale contacten.

Klik hier voor het rapport

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”