secundair logo knw 1

Een historisch beeld van wateroverlast dat te zien is I foto: Hollands Noorderkwartier

Wateroverlast door de jaren heen en wat er in de toekomst te verwachten valt. Dat thema staat centraal in een nieuwe tentoonstelling van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die tot begin februari duurt.

De titel is veelzeggend: De crisis van gister en vandaag: het normaal van morgen. Het gebied van het Noord-Hollandse waterschap ligt voor een groot deel onder zeeniveau, wat het kwetsbaar maakt voor overstromingen en watersnoodrampen. In recente jaren neemt door de klimaatverandering het aantal gevallen van wateroverlast sterk toe.

De expositie staat niet op zichzelf, laat Hollands Noorderkwartier weten in een reactie op vragen van H2O. “Op dit moment loopt onze publiekscampagne Klaar voor Water. In oktober en november creëren we extra bewustwording onder inwoners over het thema extreem weer. Hoe zorgen wij ervoor dat we klaar zijn voor water en wat kunnen inwoners zelf doen om voorbereid te zijn? De tentoonstelling is onderdeel van deze campagne.”

Aandacht voor drie watercrises
In de kleinschalige expositie worden drie watercrises uit de twintigste eeuw belicht. Twee zijn nationale rampen die ook gevolgen hadden voor inwoners van Noord-Holland: de stormvloeden van 1916 (19 doden en tienduizenden hectare ondergelopen land in Noord-Holland) en 1953 (een dijkdoorbraak op Texel). Zij zorgden voor keerpunten in het Nederlandse waterbeheer, zoals de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken.

Minder bekend is de overstroming van een Amsterdamse wijk. “Tuindorp Oostzaan veranderde op 14 januari 1960 in een watervlakte toen de dijk brak langs Zijkanaal H. Meer dan 11.000 inwoners moesten wegkomen onder barre weersomstandigheden. De overstroming had veel impact op de inwoners!” Historische foto’s en voorwerpen geven hiervan een goed beeld.

Er is ook aandacht voor recente gebeurtenissen. Zo vormen zware clusterbuien een nieuwe bedreiging. Van de wateroverlast die zij veroorzaken, zijn sprekende beelden te zien.

Beeld overstroming Tuindorp Oostzaan 1960 HHNKEvacuatie bij de overstroming van Tuindorp Oostzaan in 1960 I Foto: Hollands Noorderkwartier

Ook vaste tentoonstelling
De tentoonstelling is te bezoeken in de hal van het kantoor van Hollandse Noorderkwartier in Heerhugowaard. Hier is een ruimte voor wisselexposities.

Er is ook een vaste expositie, geeft Hollands Noorderkwartier aan. “De wisselende expo is het combineren waard met een bezoek aan Waterschat met de topstukken uit onze collectie. Een audiotour vertelt korte verhalen over de voorwerpen.”

Een blikvanger van Waterschat is de grote wandkaart uit 1680 van de landmeter Johannes Dou. Hij deed er zestien jaar over om een nauwkeurig overzicht van heel Noord-Holland te maken.

De crisis van gister en vandaag: het normaal van morgen is tot begin februari 2025 te bezoeken in het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stationsplein 136 in Heerhugowaard. Entree is gratis. In verband met de expositie worden twee lezingen gehouden over de grote watersnood in Waterland/Zaanstreek in 1916 (19 november) en de Zeewering bij Petten in historisch perspectief (28 november).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.