secundair logo knw 1

De kassen op Hortus Botanicus in Amsterdam | Foto Pejman Akbarzadeh op Wikimedia Commons

De Hortus Botanicus Amsterdam gaat een 'Groen Water Hub' realiseren. Deze hub gaat de botanische tuin helpen om te besparen op drinkwatergebruik door regenwater op te vangen, langdurig op te slaan en ter plaatse slim te zuiveren, om het vervolgens in te zetten voor het bewateren van de grote collectie planten en bomen in de kassen.

Eerder deze maand presenteerden de Amsterdamse Hortus en onderzoekers van de TU Delft en AMS Institute het ontwerp voor de hub. Inzet is om een concept in te richten dat als voorbeeld dient voor duurzaam waterbeheer voor locaties met groot drinkwatergebruik in een complexe stedelijke omgeving.

Het watergebruik van de planten in de Hortus is groot. In het tweejarige project Groen Water Hubs, een onderzoeksproject van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Watertechnologie, is onderzoek gedaan naar opslag en gebruik van regenwater. Zo onderzocht het team hoe de Hortus voldoende regenwater kan opvangen en hoe deze waterbuffer kan worden geïntegreerd in de volgebouwde, stedelijke ruimte waar de Hortus en ook projectpartner Artis zijn gevestigd. 


Plaagplanten etalage d


Omdat beide instellingen specifieke eisen stellen aan de watersamenstelling, is ook gekeken hoe het opgevangen regenwater met gebruik van lokale zuiveringen kan voldoen aan die kwaliteitseisen.

Daarbij is ingezet op integratie van bestaande kennis over het opvangen, bewaren en gebruiken van regenwater, maar is ook gekeken naar nieuwe toepassingen, zoals innovatieve zuiveringstechnologieën als capillaire nanofiltratie en UV-LED om het opgevangen regenwater geschikt te maken voor de beoogde toepassing.

De Hortus gaat het ontwerp voor de waterbuffer en -zuivering integreren in plannen voor de renovatie van de Klimatenkas. De Groen Water Hub zal over enkele jaren zijn gerealiseerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.