secundair logo knw 1

De kassen op Hortus Botanicus in Amsterdam | Foto Pejman Akbarzadeh op Wikimedia Commons

De Hortus Botanicus Amsterdam gaat een 'Groen Water Hub' realiseren. Deze hub gaat de botanische tuin helpen om te besparen op drinkwatergebruik door regenwater op te vangen, langdurig op te slaan en ter plaatse slim te zuiveren, om het vervolgens in te zetten voor het bewateren van de grote collectie planten en bomen in de kassen.

Eerder deze maand presenteerden de Amsterdamse Hortus en onderzoekers van de TU Delft en AMS Institute het ontwerp voor de hub. Inzet is om een concept in te richten dat als voorbeeld dient voor duurzaam waterbeheer voor locaties met groot drinkwatergebruik in een complexe stedelijke omgeving.

Het watergebruik van de planten in de Hortus is groot. In het tweejarige project Groen Water Hubs, een onderzoeksproject van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Watertechnologie, is onderzoek gedaan naar opslag en gebruik van regenwater. Zo onderzocht het team hoe de Hortus voldoende regenwater kan opvangen en hoe deze waterbuffer kan worden geïntegreerd in de volgebouwde, stedelijke ruimte waar de Hortus en ook projectpartner Artis zijn gevestigd. 


Plaagplanten etalage d


Omdat beide instellingen specifieke eisen stellen aan de watersamenstelling, is ook gekeken hoe het opgevangen regenwater met gebruik van lokale zuiveringen kan voldoen aan die kwaliteitseisen.

Daarbij is ingezet op integratie van bestaande kennis over het opvangen, bewaren en gebruiken van regenwater, maar is ook gekeken naar nieuwe toepassingen, zoals innovatieve zuiveringstechnologieën als capillaire nanofiltratie en UV-LED om het opgevangen regenwater geschikt te maken voor de beoogde toepassing.

De Hortus gaat het ontwerp voor de waterbuffer en -zuivering integreren in plannen voor de renovatie van de Klimatenkas. De Groen Water Hub zal over enkele jaren zijn gerealiseerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦