secundair logo knw 1

In de Rotterdamse BlueCity is met het in gebruik nemen van de installatie Blue City Circular Water het onderzoek gestart naar de technische, economische en juridische haalbaarheid van een waterzuiveringsconcept op gebouwniveau. In de kelder van BlueCity zijn twee zit-toiletten, twee unisex urinoirs en een douche geplaatst om de verschillende sanitaire waterstromen gescheiden in te zamelen. Doel is om met de waterzuiveringsinstallatie de (afval)waterkringloop op gebouwniveau te sluiten.

Het in 2015 opgerichte BlueCity is een platform voor de circulaire economie dat gevestigd is in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam. Het doel van BlueCity is om 'een ​​ecosysteem' te creëren waarin bedrijven hun restmaterialen kunnen uitwisselen en waarin afval als waardevolle bouwsteen wordt beschouwd. Het is inmiddels de thuisbasis van meer dan 55 ondernemers die een werkruimte huren of werken in het BlueCity Lab.

Vorige week werd de installatie Blue City Circular Water in gebruik genomen. Het project is onderdeel van een onderzoek van Alliantie Waterkracht, een samenwerking van waterschappen en gemeenten in de regio Rotterdam gericht op het stedelijke watersysteem. Van oktober 2023 tot juli 2024 zal de alliantie data verzamelen en monitoren met als doel de impact van decentrale zuivering en grondstofproductie te verkennen.

Het is de allereerste innovatieve wateroplossing in de stad Rotterdam die het hergebruik van (afval)water in woningen en commerciële gebouwen maximaliseert, groene meststoffen terugwint en het zoetwaterverbruik vermindert, claimen de initiatiefnemers. Dat zijn naast BlueCity, de hoogheemraadschappen Schieland & Krimpenerwaard en Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Nijhuis Saur Industries dat samen met Semilla Sanitation de techniek verzorgt. 

Met de lancering van de installatie wordt 'een volledig geïntegreerd en veilig waterzuiveringsconcept' voor het hele gebouw gecreëerd. Daarbij worden water efficiënt hergebruikt en waardevolle voedingsstoffen zoals compost en meststoffen onttrokken, stellen de participanten.

“Het sanitaire systeem, gebaseerd op ruimtetechnologie, gebruikt water dat wordt opgevangen uit regenwater en uit de gootstenen en douches (grijs water), urine uit de urinoirs (geel water) en water uit de doorgespoelde toiletten (zwart water). Het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt als irrigatiewater om planten in en buiten het gebouw te laten groeien. Zo ontstaat een circulaire waterstroom zonder afval.”

Uit het gele water worden groene meststoffen gewonnen en uit het zwarte water compost en kunstmest.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.