secundair logo knw 1

Ingrid de Bondt krijgt in 2017 de voorzittershamer overhandigd door de vertrekkende dijkgraaf Jan Geluk. | Foto Waterschap Hollandse Delta

Ingrid de Bondt stopt per direct als dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta. Dat heeft ze in een ontslagbrief aan minister Cora van Nieuwenhuizen aangegeven.

In de brief schrijft ze dat ze van mening is dat er forse maatregelen nodig zijn om van Hollandse Delta een ‘dynamische, veilige en toekomstgerichte organisatie’ te maken. ‘Ik constateer echter ook dat er in het bestuur onvoldoende draagvlak is’, schrijft ze. Dat is voor haar reden om geen verantwoordelijkheid meer te willen dragen voor het functioneren van het waterschap.

Respect
De Bondt volgde 1 juli 2017 Jan Geluk op als dijkgraaf van het waterschap, daarvoor was ze onder meer gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland en wethouder in de stad Utrecht. Haar taken worden voorlopig overgenomen door loco-dijkgraaf Cok Sas. 

Hij zegt over het plotselinge vertrek op de site van het waterschap: "Wij hebben kennisgenomen van haar besluit het waterschap te verlaten. Wij betreuren, maar respecteren haar keuze. Wij zijn Ingrid dankbaar voor het werk wat zij voor het waterschap heeft gedaan.”

Ambitiedocument
Het vertrek van De Bondt komt zeven dagen nadat het waterschap het toekomstdocument Maat op Klimaat heeft vastgesteld. Daarin zijn de ambities en lange termijnvisie van het waterschap vastgelegd. Met het ambitiedocument bereidt het waterschap zich voor op veranderingen in de toekomst, staat te lezen op de website.

Het document werd door het bestuur unaniem vastgesteld, zegt een woordvoerder van het waterschap. Dat betekent dat De Bondt ook instemde met de toekomstplannen. Ze verklaart op de site: “Waterschap Hollandse Delta wil een betrouwbare maatschappelijke gesprekspartner zijn. Behalve onze eigen ambities zijn we in principe positief en bereid om aan initiatieven van derden mee te werken.”

Update, 10 februari:
Snelheid
Desgevraagd zegt loco-dijkgraaf Sas dat het plotselinge vertrek van De Bondt best valt te rijmen met haar instemming met het toekomstdocument. Er was volgens hem geen verschil van inzicht tussen De Bondt en het bestuur over de manier waarop het waterschap zich wil vernieuwen, wel over de snelheid waarmee dat moet gebeuren. "Over ambities kun je het prima eens zijn, over hoe (snel) daar te komen kan er een verschil van inzicht zijn."
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie