secundair logo knw 1

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat drinkwaterbedrijven er niet alleen in slagen om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. De inspectie doet een dringend beroep op provincies om hun verantwoordelijkheid te nemen.

In de ILT-signaalrapportage ‘Drinkwater steeds schaarser’, die minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat de drinkwaterreserves steeds schaarser worden. Bij het oplossen van dit probleem hebben de provincies, volgens de Drinkwaterwet, de zorgplicht om ‘de noodzakelijke randvoorwaarden om de drinkwatervoorziening nu en in de toekomst veilig te stellen’.

Deze zorgplicht heeft volgens de ILT te weinig prioriteit. "Dit is", zo schrijft de Inspectie, "een steeds groter gevaar voor de leveringszekerheid van drinkwater." De knelpunten in de beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen zijn inmiddels veel groter dan verwacht toen in 2020 de leveringsplannen van de drinkwaterbedrijven zijn opgesteld.

Drinkwaterbedrijven hebben behoefte aan nieuwe drinkwaterbronnen. Het is aan de provincies om daar vergunningen voor af te geven. Dat gebeurt volgens het ILT nu niet of laat ‘omdat er in de afweging van de provincie andere belangen concurreren zoals het voorkomen van schade aan woningen en natuur'. De inspectie ziet dat drinkwater hierdoor onvoldoende prioriteit heeft bij provincies.

De ILT wil dat de drinkwaterbedrijven de actuele knelpunten en mogelijke oplossingen beter in beeld brengen, maar concludeert dat ‘het begint bij provincies'. "Zij moeten vanuit de zorgplicht hun verantwoordelijkheid nemen."

De Inspectie Leefomgeving en Transport is toezichthouder op de drinkwatervoorziening en controleert de via de wettelijke leveringsplannen dat de drinkwaterbedrijven voldoende drinkwater van goede kwaliteit kunnen leveren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?