secundair logo knw 1

Het gemaal in Katwijk (foto: Marianne Cornelissen-Kuyt)

Het Hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk hebben de intentieverklaring om een Blue Energy Centrale te realiseren niet verlengd. Samen met het bedrijf REDstack werkten deze overheden toe naar een centrale die energie kan winnen uit het verschil in zoutgehalte tussen twee waterstromen.

Volgens een verklaring op de website van het hoogheemraadschap bleek het op korte termijn niet mogelijk om de financiering voor het project rond te krijgen. Al sinds 2015 wordt onderzocht of een Blue Energy Centrale bij het Uitwateringskanaal in Katwijk haalbaar is.

Het hoogheemraadschap schrijft nu geen zicht te zien op de vlotte realisering van deze methode om energie op te wekken en nu verder op zoek te gaan naar andere alternatieven voor de invulling van haar eigen streven naar een energieneutraal Rijnland in 2025.

Zoektocht naar fondsen
Pieter Hack erkent dat de financiering van de Blue Energy centrale in Katwijk nog niet rond was. Volgens de directeur van het bedrijf REDstack BV, dat Blue Energy heeft ontwikkeld en het concept al toepast op de Afsluitdijk, is de beschikbare hoeveelheid water bij het gemaal in Katwijk te klein om zonder financiële ondersteuning rendabel te zijn.

Hack: “Daarom zijn we op zoek naar extra financiering. Dat zou bijvoorbeeld in de vorm van aandeelhouders kunnen, maar ook via subsidies of een lening van de nieuwe staatsinvesteringsbank InvestNL. Die zoektocht gaat gewoon door.”

Andere locaties
Hoewel de intentieverklaring dus niet wordt vernieuwd, blijven het hoogheemraadschap en de overige betrokken overheden openstaan voor een mogelijke Blue Energy centrale in de toekomst. Hack: “Daar zijn we natuurlijk blij mee. Wij blijven op zoek naar fondsen en kijken nu ook om ons heen naar andere locaties om een Blue Energy centrale neer te zetten en het vermogen op te schalen van onze testopstelling op de Afsluitdijk.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht op de website van Hoogheemraadschap Rijnland
Blue Energy krijgt tweede locatie in Nederland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.