secundair logo knw 1

Ons land is deze en begin volgende week de gastheer van de International Junior Science Olympiad. Hierin gaan jonge scholieren uit de hele wereld de competitie aan in een aantal bètavakken. Het thema dit jaar is ‘water en duurzaamheid’.

Deze Olympiade wordt voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst is Nederland het strijdtoneel. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen doen mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden worden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.

De wetenschapscompetitie vindt plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. Daarnaast is er een nevenprogramma met onder andere bedrijfsbezoeken en uitdagingen. De activiteiten zijn sterk gerelateerd aan het thema van deze editie: water en duurzaamheid. Morgen is er een excursie naar Kampen, georganiseerd door waterschap Drents Overijsselse Delta. De jongeren worden rondgeleid op de IJsselkade en krijgen een toelichting op de bescherming tegen hoogwater. Ook bouwen ze zelf een coupure van de mobiele waterkering Kampen-Midden op.

Vrijdag gaat de reis naar Leeuwarden via een tour langs de Afsluitdijk. De scholieren kunnen in deze stad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Zo ontdekken honderdtwintig leerlingen bij Vitens wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leren hiermee over chemisch en microbiologisch onderzoek.

Lees meer over deze jeugdolympiade.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie