secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle I foto: Vitens

Vitens heeft vorig jaar ondanks een droge en warme zomer beduidend minder water geleverd dan verwacht werd. Hierdoor valt het nettoresultaat ongeveer 19 miljoen euro lager uit. Volgens het waterbedrijf valt er aan een structurele tariefsverhoging niet te ontkomen vanwege de extra investeringen die nodig zijn.

In totaal leverde Vitens 347,6 miljoen kubieke meter water, blijkt uit het jaarverslag 2022. Dat was 13,4 miljoen kuub minder dan de 361 miljoen waarvan was uitgegaan. Belangrijke redenen hiervoor zijn de inzet op water besparen en de hogere energieprijzen, meldt Vitens in de toelichting op het jaarverslag. 

De drinkwateromzet steeg desondanks met zo’n 3 procent naar 366,8 miljoen euro (zie infographic). Dit is vooral het gevolg van een tariefstijging.

Meer uitgegeven aan investeringen
Terwijl juist een stijging was begroot, ging het nettoresultaat omlaag: van 19,4 miljoen euro in 2021 naar 8,2 miljoen in 2022. Behalve met waterbesparing heeft de daling vooral te maken met de hogere operationele kosten, als gevolg van onder meer de gestegen kosten van energie en grondstoffen en de compensatie van droogteschade. Vitens realiseerde voor circa 204,7 miljoen euro aan investeringen, exclusief bijdragen van derden. Dat is aanzienlijk meer dan de 179 miljoen euro in 2021.

Nog een paar niet-financiële wetenswaardigheden. In 2022 had Vitens 1.599 medewerkers in dienst, waarvan 73 procent mannen en 27 procent vrouwen. Er wordt drinkwater geleverd aan 5,9 miljoen klanten in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en enkele gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Klanten geven gemiddeld het cijfer van 8,4 volgens de service tevredenheidsindex. Vitens is daar blij mee en noemt als reden de hoge en professionele inzet van de medewerkers. Zo waren er afgelopen jaar maar weinig grote calamiteiten en drinkwateronderbrekingen.

Waterbesparing versus financiële gezondheid
Directievoorzitter Jelle Hannema spreekt in zijn voorwoord van het jaarverslag over een paradox, als het gaat om de levering van minder water. “Dat is op zichzelf verheugend, omdat we ons inzetten voor waterbesparing. Maar het heeft ook een serieuze impact gehad op onze waterafgifte die veel lager uitpakte dan was begroot en tot een aanzienlijk lager resultaat leidde dan begroot. Terwijl we dit resultaat juist zo hard nodig hebben in het licht van onze (toekomstige) investeringen. Zo zien we dat onze strategische doelen ‘waterbesparing’ en ‘financiële gezondheid’ elkaar in 2022 in de wielen reden en werd 2022 het jaar van de paradox en de grote omslag.”

Volgens Hannema moet Vitens enerzijds extra investeren in het klimaat- en toekomstbestendig maken van het watersysteem en de drinkwatervoorziening en anderzijds de uitgangspunten van het financieel beleid robuuster maken om onzekerheden duurzaam te kunnen incasseren. Klanten zullen dat terugzien op hun drinkwaterrekening. “Structurele tariefsverhoging is in dit licht onontkoombaar.” 

Kerncijfers en resultaten 2022 Vitens plus loep Bron: Vitens Jaarverslag 2022

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie