secundair logo knw 1

Foto Jaap Lotstra

Bij de actie Schone Noordzeekust is in 14 dagen 10.991 kilo afval opgeruimd. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen er 11.163 kilo afval van de stranden werd gehaald. 

Dat meldt de Stichting De Noordzee. De actie met de naam Boskalis Beach Cleanup Tour eindigde 15 augustus in Zandvoort. 2.568 vrijwilligers deden mee. 

Zeeland
Opvallend dit jaar is, aldus de stichting, dat in Zeeland twee keer meer afval werd gevonden dan vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. “Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden.”

Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van dit afval dat in enorme hoeveelheden ronddrijft in zeeën en oceanen. Het plastic wordt opgenomen door vissen, vogels en zeezoogdieren die er ook in verstrikt raken of er in stikken. Tijdens de schoonmaakactie werden in totaal 4.936 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd, aldus de stichting.

Plastic Fantastic
De coöperatie Plastic Fantastic verzamelde tijdens drie etappes het opgehaalde strandafval aan het eind van de dag. De coöperatie verwerkt plasticafval tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. 

Stichting De Noordzee onderzoekt samen met Plastic Fantastic hoe het strandafval, dat voor meer dan 90 procent uit plastic bestaat, gerecycled kan worden tot nieuwe producten.

 

MEER INFORMATIE
Drieduizend vrijwilligers maken Noordezeestrand schoon

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.