De Klimaatmonitor over het jaar 2018 brengt de voortgang van de ambities van de waterschappen voor klimaat en duurzaamheid in beeld. De monitor belicht hoe de individuele waterschappen hun ambities waarmaken en laat zien hoe de waterschapssector presteert. Als het gaat om energie-efficiënter werken, duurzame energie en het reduceren van CO-2 uitstoot liggen de waterschappen op schema.
Voor de Klimaatmonitor onderzocht adviesbureau Arcadis in opdracht van de Unie van Waterschappen hoever de waterschappen zijn bij het behalen van de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord Unie en Rijk 2010-2020.
Voor 2020 moeten de waterschappen 30% energie-efficiënter werken. Dat betekent 2% energie-efficiencyverbetering per jaar. Dat doel werd ruimschoots gehaald. Tussen 2009 en 2018 is gemiddeld 3,5% per jaar energie-efficiency verbetering gerealiseerd.
Duurzame energie en CO2-uitstoot
Ook spraken de waterschappen af in 2020 voor 40% zelfvoorzienend te zijn door eigen duurzame energieproductie. In 2018 wekten de waterschappen 36,2% van hun energieverbruik zelf op. Daarmee liggen de waterschappen nog op koers om in 2020 hun doelen te hebben bereikt.
Met 1990 als vertrekpunt willen de waterschappen in 2020 30% minder broeikasgas uitstoten. Inmiddels hebben de waterschappen hun uitstoot met 67% verminderd. Dat komt voornamelijk door de productie van biogas en door de inkoop van groene stroom.
Aanbevelingen
De waterschappen ondertekenden in oktober het Nationale Klimaatakkoord. Daarbij formuleerden de waterschappen de ambitie om in 2025 100 procent energieneutraal te zijn.
De Klimaatmonitor zal aangepast moeten worden om ook de voortgang van de doelen uit het Klimaatakkoord te monitoren. Vernieuwing en verbreding van de monitor behoren dan ook tot de aanbevelingen in het rapport.
MEER INFORMATIE
Klimaatmonitor waterschappen verslagjaar 2018