secundair logo knw 1

Koning Willem-Alexander heeft het station voor de productie van groene waterstof van Hysolar geopend. De koning onthulde de elektrolyser met een door waterstof aangedreven kraanmachine. De installatie op het terrein van KWR Water Research Institute in Nieuwegein is een van de eerste productielocaties van groene waterstof in Nederland.

Het project is een initiatief van Allied Waters, zusteronderneming van KWR, aannemingsbedrijf Jos Scholman en tankstationbouwer Van Kessel/Greenpoint. Ze vertegenwoordigen de hele keten, van productie tot gebruik. Onderzoekers van KWR leverden een bijdrage aan de ontwikkeling van de faciliteit en het onderzoeksinstituut zal betrokken blijven bij de wetenschappelijke onderbouwing van waterstofonderzoek van het productiestation.

Dat bestaat uit een elektrolyser die water met behulp van elektriciteit splitst in waterstof (H₂) en zuurstof (O₂). Door gebruik te maken van elektriciteit uit wind- of zonne-energie, wordt ‘groene waterstof’ geproduceerd. Hysolar denkt in Nieuwegein jaarlijks 300.000 kilo van deze groene waterstof te gaan produceren, genoeg voor ongeveer 60 bussen of vrachtwagens. Vanuit het productiestation loopt een speciaal aangelegde 1 kilometer lange ondergrondse leiding naar het nabijgelegen waterstoftankstation.

De opening door de koning van de installatie werd aangegrepen om met een seminar stil te staan bij het 5 jaar durende traject om groene waterstof in eigen beheer te produceren. Tijdens het seminar deelden verschillende experts hun visie op de huidige en toekomstige toepassingen van groene waterstof. In tafelgesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en organisaties over de rol van waterstof als duurzame energiedrager werd benadrukt dat kennisoverdracht essentieel is voor de verdere ontwikkeling van de technologie.

Emeritus-hoogleraar Ad van Wijk, warm pleitbezorger en aanjager van de waterstofeconomie en vormgever van het KWR-onderzoeksprogramma Energie en Water, lichtte het ontstaan en de ontwikkeling van het Hysolar-project toe. Hij haalde daarbij Jules Verne aan, schrijver en toekomstdenker, die in 1874 voorspelde dat waterstof een belangrijke energiebron zou kunnen worden. “Vandaag, 150 jaar later, realiseren we deze toekomstvisie met de opening van een elektrolyser waarmee groene waterstof wordt geproduceerd uit water”, zei Van Wijk.

Alexandre Paquot van het Directoraat-Generaal Klimaatactie van de Europese Commissie was naar Nieuwegein afgereisd om vast te stellen dat we met initiatieven als Hysolar op ‘de goede weg zijn’ naar de reductie van de CO2-uitstoot met 30 procent. Joan van Kessel van Hysolar schetste dat het niet zal blijven bij het project in Nieuwegein: “We willen een strategisch netwerk van waterstoftankstations uitbouwen en daarmee de productie en distributie van groene waterstof in Nederland stimuleren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw