Zout water heeft Zeeland genoeg, maar aan zoet water voor de landbouw is een groeiend tekort. Een van de oplossingen is het opslaan van zoet water in de ondergrond, bijvoorbeeld met kreekruginfiltratie of zoetwaterbassins. De provincie trekt de beurs met een subsidie van ruim 160.000 euro voor twee proeven.
Het grootste deel daarvan, 134.851 euro, gaat naar een praktijkproef met kreekruginfiltratie in Noordgouwe op Schouwen-Duiveland. Kreekruggen zijn oude, met zand gevulde zeegeulen die als licht verhoogde ruggen boven het omliggende poldergebied liggen, aldus een bericht van de provincie.
Op deze plekken kan water makkelijker infiltreren en ligt de grondwaterspiegel hoger dan in de poelgronden. Hierdoor heeft het zoete infiltratiewater na verloop van tijd het zoute water verdrongen en is een zogenaamde zoetwaterlens gevormd.
De proef in Noordgouwe moet uitwijzen of kreekruginfiltratie inderdaad helpt om meer zoet water vast te houden. Afgelopen zomer ontving de gemeente Schouwen-Duiveland al een Europese subsidie van 175.752 euro, waarmee de driejarige proef van start kon. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de drie deelnemende agrariërs dragen bij.
Landschappelijke inpassing
De andere subsidie die de provincie nu uitkeert, 27.000 euro, is bestemd voor de landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland. Zeeland stimuleert de aanleg van zoetwaterbassins, die de beschikbaarheid van zoet water in droge perioden moeten vergroten.
Zulke bassins mogen sinds kort ook gebouwd worden buiten het agrarisch bouwblok, maar gaan meestal niet op in het landschap. Daardoor worden ze volgens de provincie als onaantrekkelijk gezien. Dit project moet als ‘goed voorbeeld’ dienen voor kandidaat-bouwers en handvatten bieden voor een goede landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins.
Deltaplan Zoet Water
Beide projecten vallen binnen het Interreg-project Aquatuur, een grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners, en het Zeeuws Deltaplan Zoet Water. Dat laatste moet de vraag naar en het aanbod van zoet water in vooral het landelijk gebied meer in balans brengen.