Het gebruik van regenwater om drinkwater te bereiden is ingewikkelder dan veel mensen denken. Dat concludeert KWR Watercycle Research Institute uit een literatuurstudie die het eind vorig jaar heeft uitgevoerd. KWR onderzocht de kwaliteit en kwantiteit van opgevangen regenwater, de watervraag van huishoudens en de kosten van decentrale zuivering.
KWR voerde het onderzoek uit in opdracht van waterbedrijven Waternet en Oasen, naar aanleiding van vragen van klanten over het zelf maken van drinkwater. Het blijkt dat veel klanten denken dat regenwater schoon is en zich afvragen of het niet beter voor het milieu is als zij zelf drinkwater bereiden. Vier van de tien drinkwaterbedrijven onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor decentrale bereiding van drinkwater, meldt Roberta Hofman-Caris, een van de onderzoekers. Ook diverse commerciële partijen, zoals architecten en bedrijven als MijnWaterfabriek en Hemels Water hebben hier interesse in getoond, aldus KWR.
Bevindingen
Uit de studie blijkt dat regenwater dat op daken wordt opgevangen schoner is dan oppervlaktewater, maar zeker niet schoon. Neerslag bevat meestal (lage) concentraties ionen, maar soms ook organische microverontreinigingen, zoals pesticiden en polyclyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Microbiologische verontreiniging door vervuiling van het oppervlak, bijvoorbeeld ontlasting van vogels op het dak, vormt het grootste gevaar bij gebruik als drinkwater. Bovendien bevat het opgevangen water vaak hoge concentraties metalen. Wel is regenwater vrij van bijvoorbeeld medicijnresten, verzorgingsproducten en zoetstoffen. Het water is niet geschikt om te drinken, maar wel als zogeheten huishoudwater, voor bijvoorbeeld het spoelen van het toilet.
Kosten
Uit het onderzoek blijkt verder dat de bruikbare hoeveelheid water die kan worden opgevangen bij lange na niet de behoefte van huishoudens dekt, slechts ongeveer 25%. Bovendien zijn de kosten voor drinkwaterzuiveringssystemen voor individuele huishoudens zeer hoog in verhouding tot centrale bereiding door drinkwaterbedrijven. Bereiding van drink- of huishoudwater op wijk- of buurtniveau is eventueel wel mogelijk.
In Vlaanderen wordt al wel regenwater opgevangen om als huishoudwater te gebruiken. Daar is het bij nieuwbouw zelfs verplicht een opvanginstallatie te installeren. In Nederland mogen momenteel alleen drinkwaterbedrijven drinkwater produceren en distribueren. Wettelijk gezien is het mogelijk dat zij hiervoor regenwater gebruiken. Voor individuele huishoudens is bereiding van drinkwater niet toegestaan.
Eisen
Ook al onderzoeken drinkwaterbedrijven de mogelijkheid van decentrale drinkwaterbereiding, branchevereniging Vewin ziet nog geen trend of toenemende belangstelling. Volgens de koepelorganistatie krijgen drinkwaterbedrijven hier slechts sporadisch vragen over en is er geen toename van deze vragen te herkennen. Mochten er vragen komen, dan wijzen de waterbedrijven op de eisen waar men aan moet voldoen voor het maken van drinkwater, stelt Vewin. In de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit staan eisen geformuleerd voor personen en instanties die drinkwater willen leveren. Ook wijzen ze op de veiligheid en risico's voor de gezondheid.
Lees ook de studie van KWR naar de bereiding van drinkwater uit opgevangen regenwater die is gepubliceerd als vakartikel op de website van H2O: Regenwater als bron voor drinkwater in Nederland: een haalbare kaart?