secundair logo knw 1

Recreatie op rivier bevorderd (foto: waterschap Vechtstromen)

De Regge wordt op een meer natuurlijke manier ingericht als maatregel tegen wateroverlast. Waterschap Vechtstromen pakt nu het laatste stuk van de Overijsselse rivier aan.

De Regge is vijftig kilometer lang en stroomt door Twente en Salland. Waterschap Vechtstromen is sinds 2000 bezig met herstelprojecten in delen van de rivier. De Regge krijgt de meanderende loop van weleer terug in plaats van de gekanaliseerde vorm die de rivier jarenlang had. Intussen is driekwart van de Regge meer natuurlijk ingericht. Het waterschap pakt nu het laatste stuk bovenstrooms in het Enters Reggedal aan. Het gaat om de 11,5 kilometer tussen Rijssen en Goor. De werkzaamheden zijn vandaag begonnen en worden naar verwachting halverwege 2019 afgerond.

Bij het project Reggedal Enter worden kades en stuwen verwijderd en natuurvriendelijke oevers en een vispassage aangelegd. Het water en de natuur krijgen hierdoor meer de ruimte, vertelt Gerdrik Bruins, senior adviseur gebiedsinrichting bij waterschap Vechtstromen. “Het uitgangspunt is dat de Regge zoveel mogelijk water vasthoudt zonder dat dit leidt tot overlast voor boeren en andere omwoners. Het project draagt zo bij aan het klimaatbestendig maken van het gebied. Andere doelen zijn het vergroten van de ecologische diversiteit conform de Kaderrichtlijn Water en het versterken van de recreatieve functie.”

Een bijzonder aspect van het project is dat de stuwen worden verwijderd, zegt Bruins. “Dat was benedenstrooms in de Regge niet mogelijk, maar in het bovenste deel kan het wel. In het begin waren mensen in de omgeving tegen omdat ze verdroging vreesden. Na veel overleg en enkele aanpassingen is het plan voor het weghalen van de stuwen volledig geaccepteerd. Zozeer zelfs dat het plan zonder bezwaren en beroepen door de procedure is gekomen.” Op de Regge rondom Enter worden toeristische vaartochten georganiseerd, waarbij drie historische zompen met een platbodem worden ingezet. Bruins: “Wij hebben de schippers verteld dat door het nauwere profiel van de rivier het water voldoende diep voor hun boten zou blijven, maar ze geloven ons nog steeds niet helemaal. We hebben een waterdiepte van tachtig centimeter gegarandeerd en beloofd anders een stuw met schutsluis terug te brengen.”

Langs de rivier wordt 115 hectare aan nieuwe natuur gerealiseerd. De provincie Overijssel heeft hiervoor grond aangekocht. De Stichting Enters Reggedal gaat 84 hectare grond beheren en wordt ook eigenaar. Bruins vertelt dat achter de stichting twee betrokken ondernemers uit Enter steken. “De constructie is redelijk uniek. Gewoonlijk wordt een natuurgebied beheerd door een landelijke natuurorganisatie.”

Lees meer over de inrichting op de projectsite

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie