secundair logo knw 1

Duikersluis bij Nederhemert-Zuid (1861) | Foto Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland is druk bezig het erfgoed in haar beheersgebied te inventariseren. Dat is volgens het waterschap niet alleen van academisch belang, want kennis van historisch erfgoed kan helpen bij het maken van keuzes rondom ruimtelijke inrichting en het verkrijgen van draagvlak voor die keuzes.

“Watererfgoed helpt om te snappen hoe ons land in elkaar zit”, zegt Jelmer Krom van waterschap Rivierenland. “Een gemaal ligt niet toevallig op zijn plek. Het heeft een reden dat een dijk staat waar hij staat. Die is bedacht en gepland en zegt heel veel over de eigenschappen van een gebied en het gedrag van het water. We kunnen er dus van leren. De lessen uit het verleden worden tastbaar in ons erfgoed.”

Jelmer KromJelmer KromMaar er is meer, aldus Krom. Niet alleen biedt een blik op het verleden een aanzet tot een landschapsanalyse. Die is immers met hydrologische middelen ook te maken. “Erfgoed is emotie. Mensen en gemeenschappen voelen zich er verbonden mee. Als het lukt om dat erfgoed deel te maken van de aanpassingen die nodig zijn voor klimaatadaptatie, dan vergroot dat zonder meer het draagvlak voor deze maatregelen.”

Dat is volgens Krom bijvoorbeeld goed gelukt bij Fort Vuren, als deel van de Hollandse Waterlinies ook Unesco Werelderfgoed. “Daar hebben we bij de geplande dijkversterking gebruik gemaakt van het erfgoed. Dat levert een meerwaarde op. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de oude griendenculturen die we in onze buurt kennen. Door nu ook moerasbossen aan te leggen op natte plekken versterken we de ecologie en werken we circulair door het hout weer te gebruiken voor onze beschoeiingen.”

De eerste inventarisatie van waterschap Rivierenland is inmiddels gepubliceerd op een digitale erfgoedkaart. “We hebben nu een mooi begin staan. Die wilden we al publiceren, ter inspiratie van andere overheden en kennisinstellingen, om deze kennis te delen en om anderen te vragen of ze aanvullingen en tips hebben. En daar zijn al leuke reacties op gekomen.”

Krom verwacht dat de volledige inventarisatie in 2027 – als Rivierenland 25 jaar bestaat – gepubliceerd kan worden. “De waterschappen zijn de oudste bestuursinstellingen van ons land. Dat maakt dat de geschiedenis in zekere zin deel is van onze identiteit. Ik hoop dat onze inventarisatie helpt de bewustwording hiervan nog te laten groeien. Als het ons daarnaast lukt om het erfgoed een goede plek te geven, dan zal dat zeker bijdragen aan het vinden van een antwoord op de uitdagingen waar we als samenleving en maatschappij voor staan.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Richard Bremer · 1 months ago
    Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.