De ontwikkelde levenscyclusanalyse waarmee waterschappen kunnen bepalen of terugwinnen van grondstoffen uit rioolwater optimaal verloopt en bijdraagt aan milieuwwinst in de productketen, is bepalend geweest voor het winnen van de H2O-prijs voor het beste vakartikel van 2016.
Het winnende vakartikel onderscheidt zich door goed onderzoek dat helder is opgeschreven, vernieuwend is en ook toepasbaar in de praktijk. Dat zei juryvoorzitter Idsart Dijkstra vanmiddag bij de uitreiking van de prijs aan de auteurs van het winnende vakartikel 'Is de Energie- en Grondstoffenfabriek wel duurzaam?'.
Van de vijf auteurs, Arjen van Nieuwenhuijzen, Marina Sanders, Cindy Visser, Ingrid Odegard en Geert Bergsma, waren Van Nieuwenhuijzen en Visser aanwezig om uit handen van Dijkstra en KNW-directeur Monique Bekkenutte de prijs in ontvangst te nemen, een oorkonde en een geldbedrag. Dat gebeurde op het voorjaarscongres van het KNW bij Waternet in Amsterdam.
In het winnende artikel wordt de toepassing van de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse (LCA) op een aantal grondstoffen uit rioolwater beschreven. Met de analyse kunnen waterschappen bepalen of terugwinnen van grondstoffen ook vanuit het duurzaamheidsperspectief bijdraagt aan de circulaire economie en milieuwinst in de productketen.
Want bij de winning van grondstoffen uit rioolwater als fosfaat, NEO-alginaat, polyhydroxyalkanoaat (grondstof voor bioplastic) en cellulose, worden ook niet-duurzame bestanddelen als chemicaliën en metaal (installaties) en energie gebruikt, lichtte Arjen van Nieuwenhuijzen toe. Dus is de energie- en grondstoffenfabriek waar waterschappen op inzetten wel zo duurzaam? Met de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse kan een waterschap antwoord vinden op die vraag.
De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de waterschappen op de goede weg zijn. Van Nieuwenhuijzen: "We zijn al heel lang bezig met de transitie van waterschap naar zeg maar een circulair schap. Die ontwikkeling is heel belangrijk voor de BV Nederland. En onze analyse leert dat het de goede kant opgaat."
De jury oordeelde dat de ontwikkelde LCA een mooie methode is om processen te optimaliseren. Juryvoorzitter Dijkstra, in het dagelijks leven manager watersystemen en technologie bij KWR Watercycle Research Institute, bekende dat de studie hem ook nieuwe inzichten heeft gebracht, gewoon als hij was om naar nieuwe processen te kijken vanuit het perspectief van kosten en technologie. "Met de LCA wordt getoetst aan duurzaamheid, dat geeft nieuwe inzichten."
Het winnende artikel was een van de 69 vakartikelen die waren ingezonden voor het winnen van de prijs. Twee daarvan staken met kop en schouders boven de rest uit, aldus Dijkstra en werden genomineerd. Naast het winnende artikel was dat “Signalering van ‘overige antropogene stoffen’, en dan? De pyrazool-casus”, door Kirsten Baken, Annemieke Kolkman, Peter van Diepenbeek, Henk Ketelaars en Annemarie van Wezel. Deze bijdrage was naar het oordeel van de jury eveneens zeer hoogstaand, maar moest het in de finale beoordeling toch afleggen omdat de jury het meest gewicht toekende aan de vernieuwende levenscyclusanalyse.
Het winnende vakartikel staat in het H20 magazine dat deze maand (juni) uitkomt.