secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Limburg

Afgelopen maandag ondertekenden Waterschap Limburg en zijn dochterbedrijf Waterschapsbedrijf Limburg de samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Brunssum, Onderbanken, Simpelveld en Schinnen voor de pilot: ‘Meten, Monitoren en Rekenen” in het afvalwatersysteem.

De inzameling van (afval)water valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid en gemeenten hebben daarnaast een wettelijke zorgplicht voor hemelwater en grondwater. De verantwoordelijkheid het (afval)water naar de rioolwaterzuivering te transporteren en daar te zuiveren, ligt bij het Waterschapsbedrijf. Binnen de pilot wordt het afvalwatersysteem beschouwd als één systeem, waarbij gebiedsgrenzen en organisatorische verantwoordelijkheden niet meer bepalend zijn.

"We willen de afvalwaterketen efficiënter maken," vertelt Michel Bouts, bestuurder van het Waterschapsbedrijf Limburg. Bij hevige regenval werd de afgelopen jaren al een paar keer duidelijk dat er knelpunten in het afvalwatersysteem zitten. "Door de lokale kennis die bij de gemeenten aanwezig is, te combineren met de waterexpertise van waterschap en waterschapsbedrijf kunnen we deze knelpunten makkelijker – en over gemeentegrenzen heen - identificeren en vervolgens bepalen welke investeringen nodig zijn om die te verhelpen."

Behalve een betere aanpak van de knelpunten in de afvalwaterketen, verwacht Bouts ook dat de samenwerking tussen gemeenten, waterschap en waterschapsbedrijf voor kostenbesparingen zal zorgen. "We kunnen de investeringen stroomlijnen. Door onderhoud en reiniging gerichter uit te voeren, kunnen we op de lange termijn kosten besparen en natuurlijk kan er ook winst worden behaald door het voorkomen of verminderen van wateroverlast en de daarbij behorende schade."

De pilot heeft een looptijd van drie jaar en de aangesloten partijen hebben al de intentie uitgesproken langer met elkaar samen te werken. Bouts verwacht dat er meer samenwerkingsvormen zullen ontstaan. "Water houdt zich niet aan grenzen. Heerlen is met een aantal buurgemeenten bezig met een vergelijkbaar project. De kans is aanwezig dat er zowel Limburg breed als met het buitenland samenwerkingsverbanden zullen ontstaan om het afvalwatersysteem zo efficiënt mogelijk te beheren."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.