secundair logo knw 1

De boeren op Schouwen-Duiveland zijn nu compleet afhankelijk van hemelwater. Foto Living Lab Schouwen-Duiveland

Agrariërs, kennisinstellingen en de overheid werken op Schouwen-Duiveland in een ‘Living Lab’ samen aan oplossingen voor urgente problemen, zoals het gebrek aan zoet water. Dat moet innovaties opleveren die ook elders toepasbaar zijn.

 Drie droge zomers op rij treffen de boeren op het Zeeuwse eiland extra zwaar, omdat hier geen landbouwleiding ligt, zoals op de andere eilanden. "We zijn dus compleet afhankelijk van het hemelwater", zegt projectleider Kitty Henderson van het Living Lab Schouwen-Duiveland. ""Dat wordt steeds nijpender.""

In het project ‘Samenwerken voor zoet water’, dat onderdeel is van het Living Lab, werkt de gemeente nu samen met Agrarisch Schouwen-Duiveland, ZLTO, Deltares, KWR Water en Acacia Water aan grootschalige toepassing van zoetwateropslag in de ondergrond. Henderson: "Hoe kunnen we de zoetwaterbel instandhouden en vergroten, zodat dit een vitaal landbouwgebied blijft?"

Voor het project is een Europese subsidie ontvangen, die maatwerk op gebiedsniveau mogelijk maakt. Dertien agrariërs krijgen vanaf dit najaar advies op maat over het gebruik van slimme drainagetechnieken en de opslag van zoet water in de ondergrond. Voor vijf van hen wordt ook een haalbaarheidsplan uitgewerkt; zij moeten bereid zijn om ook zelf te investeren.

Zilte teelt
Doel is uiteindelijk een ‘gereedschapskist’ met kennis en technieken die grootschalige toepasing ook elders mogelijk maken. "Wij geloven in de meerwaarde van deze aanpak: samenwerken met partners, kennis delen en verder kijken dan alleen je eigen belang", zegt Henderson. Deze week is de website van Living Lab Schouwen-Duiveland gelanceerd, waarop belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Behalve op de zoetwatervoorraad richt het Living Lab zich op nieuwe zoete, zoute en zilte teelten op het land (binnendijks) en duurzame buitendijkse voedselproductie, zoals wierenteelt en schelpdierkweek.

Daarnaast wordt via het Zeeuws Deltaplan Zoetwater de haalbaarheid onderzocht van externe aanvoer van zoet water door middel van een pijpleiding. "Dit zijn twee afzonderlijke sporen die vooralsnog naast elkaar lopen."

Onderwijs
Voor de projecten van het Living Lab wordt nauw samengewerkt met het onderwijs. Zo is op de middelbare school Pieter Zeeman in Zierikzee een onderzoek- en projectlokaal ingericht als werkplaats voor leerlingen, studenten en onderzoekers en hebben studenten van onder andere hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek gedaan naar zeewierteelt.

Living Lab Schouwen-Duiveland is twee jaar geleden ontstaan als netwerkorganisatie, die bestaat uit de gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie Zeeland, het waterschap Scheldestromen, de Erasmus Universiteit, het Delta Platform, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, mbo-instelling Scalda en middelbare school Pontes Pieter Zeeman. Al naar gelang het onderwerp komen daar nieuwe partners bij.

 

MEER INFORMATIE
Website Living Lab Schouwen-Duiveland
Nieuwsbericht Waterschap Scheldestromen
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.