secundair logo knw 1

De boeren op Schouwen-Duiveland zijn nu compleet afhankelijk van hemelwater. Foto Living Lab Schouwen-Duiveland

Agrariërs, kennisinstellingen en de overheid werken op Schouwen-Duiveland in een ‘Living Lab’ samen aan oplossingen voor urgente problemen, zoals het gebrek aan zoet water. Dat moet innovaties opleveren die ook elders toepasbaar zijn.

 Drie droge zomers op rij treffen de boeren op het Zeeuwse eiland extra zwaar, omdat hier geen landbouwleiding ligt, zoals op de andere eilanden. "We zijn dus compleet afhankelijk van het hemelwater", zegt projectleider Kitty Henderson van het Living Lab Schouwen-Duiveland. ""Dat wordt steeds nijpender.""

In het project ‘Samenwerken voor zoet water’, dat onderdeel is van het Living Lab, werkt de gemeente nu samen met Agrarisch Schouwen-Duiveland, ZLTO, Deltares, KWR Water en Acacia Water aan grootschalige toepassing van zoetwateropslag in de ondergrond. Henderson: "Hoe kunnen we de zoetwaterbel instandhouden en vergroten, zodat dit een vitaal landbouwgebied blijft?"

Voor het project is een Europese subsidie ontvangen, die maatwerk op gebiedsniveau mogelijk maakt. Dertien agrariërs krijgen vanaf dit najaar advies op maat over het gebruik van slimme drainagetechnieken en de opslag van zoet water in de ondergrond. Voor vijf van hen wordt ook een haalbaarheidsplan uitgewerkt; zij moeten bereid zijn om ook zelf te investeren.

Zilte teelt
Doel is uiteindelijk een ‘gereedschapskist’ met kennis en technieken die grootschalige toepasing ook elders mogelijk maken. "Wij geloven in de meerwaarde van deze aanpak: samenwerken met partners, kennis delen en verder kijken dan alleen je eigen belang", zegt Henderson. Deze week is de website van Living Lab Schouwen-Duiveland gelanceerd, waarop belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Behalve op de zoetwatervoorraad richt het Living Lab zich op nieuwe zoete, zoute en zilte teelten op het land (binnendijks) en duurzame buitendijkse voedselproductie, zoals wierenteelt en schelpdierkweek.

Daarnaast wordt via het Zeeuws Deltaplan Zoetwater de haalbaarheid onderzocht van externe aanvoer van zoet water door middel van een pijpleiding. "Dit zijn twee afzonderlijke sporen die vooralsnog naast elkaar lopen."

Onderwijs
Voor de projecten van het Living Lab wordt nauw samengewerkt met het onderwijs. Zo is op de middelbare school Pieter Zeeman in Zierikzee een onderzoek- en projectlokaal ingericht als werkplaats voor leerlingen, studenten en onderzoekers en hebben studenten van onder andere hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek gedaan naar zeewierteelt.

Living Lab Schouwen-Duiveland is twee jaar geleden ontstaan als netwerkorganisatie, die bestaat uit de gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie Zeeland, het waterschap Scheldestromen, de Erasmus Universiteit, het Delta Platform, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, mbo-instelling Scalda en middelbare school Pontes Pieter Zeeman. Al naar gelang het onderwerp komen daar nieuwe partners bij.

 

MEER INFORMATIE
Website Living Lab Schouwen-Duiveland
Nieuwsbericht Waterschap Scheldestromen
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.