secundair logo knw 1

Waterschappen en drinkwatersector tonen terugwinnen grondstoffen

De Circular Economy Expo op Aquatech laat onder andere zien hoe water wordt hergebruikt en uit afvalwater energie en grondstoffen worden teruggewonnen. Een van de drie expositieonderdelen is een lange waterbuis met veel informatie, waar beursbezoekers doorheen kunnen wandelen.

De buis is een gezamenlijk initiatief van de Energie- en Grondstoffenfabriek waarbij de waterschappen zijn aangesloten en het collectief AquaMinerals van de drinkwatersector. De bedoeling is om te laten zien wat deze partijen doen om hoogwaardige grondstoffen uit water terug te winnen, vertelt Jessica van der Doe van de Energie- en Grondstoffenfabriek. “De waterschappen en drinkwaterbedrijven leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de duurzame en circulaire economie. Deze boodschap willen ze op Aquatech uitdragen.”

Bezoekers die door de manshoge buis van zeventien meter lang lopen, ondernemen een reis langs het hele terugwinningsproces. Van der Doe licht toe: “Het is echt een belevenis. Je krijgt met informatie, filmpjes en producten een heel duidelijk beeld van hoe grondstoffen uit water worden teruggewonnen en wat daarvan de mogelijke toepassingen zijn. Uit afvalwater worden onder meer alginaat, bioplastic, cellulose en fosfaat gehaald. Je ziet bijvoorbeeld festivalmuntjes die van bioplastic zijn gemaakt. De vloer van de buis is bekleed met tapijttegels van Desso. Voor de productie van deze tegels is gebruikgemaakt van geupcycled calciumcarbonaat, dus kalk, dat afkomstig is van de drinkwaterbedrijven.”

Het is niet voor de eerste keer dat de waterbuis wordt ingezet, zegt Van der Doe. “We hebben deze expositie vorig jaar al gebruikt voor de Innovation Expo. Ook zetten individuele waterschappen de buis steeds vaker in. Het is een erg leuke manier om te tonen wat we doen.”

De Circular Economy Expo heeft nog twee andere onderdelen, eveneens van Nederlandse makelij. Het initiatief Tiny TIM presenteert een efficiënt ingericht huis van hout waarbij zeer zuinig is omgegaan met energie en grondstoffen. Het gewicht is slechts een honderdste van een gewoon huis. Het Arnhemse bedrijf Save Plastics is aanwezig met Plastic Fantastic, een mobiele fabriek voor het upcyclen van afval. Het huis van Tiny TIM staat buiten bij de ingang van Aquatech, de andere twee onderdelen zijn te vinden in de Europa Foyer.

Meer informatie over de expositieonderdelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.